Twee bekende Canadese dressuuramazones laten de Olympische Spelen in augustus aan zich voorbijgaan vanwege de hitte en luchtvochtigheid in Hong Kong. Ze zeggen ook dat ze zich de kosten van de Canadese kwalificaties niet kunnen veroorloven. Cindy Ishoy en Ashley Nicoll-Holzer, allebei leden van het Canadese team dat tijdens de Olympische Spelen in Seoul (1988) een bronzen dressuurmedaille won, zeggen dat het net gepubliceerde kwalificatieproces eist dat ze deelnemen aan wedstrijden in de Verenigde Staten en Europa voordat ze naar een "heel heet" Hong Kong kunnen. "Die extra belasting is, naar mijn mening, teveel voor mijn paard", meldde Nicoll-Holzer gisteren per e-mail.
Het Zwitserse dressuurteam kondigde gisteren aan dat het zich terugtrok omdat het vreesde voor het welzijn van de paarden. Onder protest van de International Equestrian Federation plaatste de organisatie van de Spelen de paardensport in Hong Kong, uit bezorgdheid over dierziekten en quarantaineperikelen op het Chinese vasteland. Hong Kong ligt 1900 kilometer onder Beijing. In het hete en vochtige Hong Kong is het risico op een tropische cycloon tussen juli en september het grootst. Gemiddeld worden er elk jaar 31 gemeld, waarvan de helft tyfoonsterkte haalt, met windsnelheden van maximaal 118 kilometer per uur.
De Zwitserse amazone Silvia Iklé, nummer vier op de wereldranglijst, was de eerste die besloot dat de risico's voor haar waardevolle paard Salieri CH geen medaille waard waren. De Zwitserse chef d'équipe Peter von Grebel zei dat het moment dat Iklé zich terugtrok hij besloot het hele team terug te trekken, omdat het zich voornamelijk op grond van haar prestaties had gekwalificeerd.
Ishoy, die Canada's beste individuele Olympische dressuurprestatie op haar naam heeft - vierde in 1988 - zei dat ze niet blij is met de factor vervuiling naast de combinatie van hitte en vochtigheid. Die laatste twee zijn misschien hanteerbaar, maar ze betwijfelt of toeschouwers topprestaties zullen zien. De Zwitserse afzegging noemt ze "een slimme beslissing, waarschijnlijk".
De Canadese kwalificatie kan zo kostbaar worden dat Ishoy de Lotto zou moeten winnen om zich alleen al te kwalificeren. Wanneer ze rekening houdt met de reisstress van paarden zou Ishoy twee maanden in Florida moeten bivakkeren, en nog eens twee in Europa. Als ze zich kwalificeert, dan zit ze nog 30 dagen in Beijing. Om weer terug te kunnen komen zou ze het paard terug naar de vertrekplaats - Europa - moeten sturen, wat nog eens quarantaine zou kunnen betekenen, voordat ze naar Canada terug zou kunnen. "Ik heb geen behoefte mijn bedrijf vijf tot zes maanden te verlaten, en ik wil mijn kinderen niet zo lang alleen laten, vooral mijn zoon die pas 14 is", zei Ishoy gisteren.
Toen het Canadese team zich kwalificeerde voor de Spelen in Seoul haalde de Canadese dressuurorganisatie internationale juryleden naar Canada om de proeven te beoordelen. De VS laten hun 12 topruiters thuis deelnemen aan proefwedstrijden en vliegen dan naar Europa. Allebei de manieren zouden 'haalbaar' zijn, volgens Ishoy. Canadese ruiters die naar Hong Kong willen hebben geen keus en moeten naar Europa begin juni. Wat kost het om een team op deze manier te kwalificeren? Volgens Ishoy "een ongelofelijk bedrag". Alle tegemoetkomingen in de kosten, uit verschillende bronnen, bij elkaar dekken daar misschien tien procent van, vult ze aan. De rest moet uit de zakken van de ruiters komen.
Sommige Canadese ruiters wonen in Europa. De koningin van de Canadese dressuur, Christilot Boylen, woont al jaren in Duitsland, en Evi Strasser, de vertegenwoordiger van de atleten bij Dressage Canada, heeft het afgelopen jaar in Europa gewoond, wat hun deelname vereenvoudigt. "De ruiters hadden graag meer invloed gehad" zei Ishoy. "Athene had geweldige Spelen, maar het was er noch diervriendelijk, noch mensvriendelijk. Dat soort hitte en luchtvochtigheid was gruwelijk".
Canadese dressuurofficials waren niet bereikbaar voor commentaar.
En dat is tweeeeeee.. benieuwd hoeveel er nog volgen. Wat ik me wel afvraag: de Olympische selecties zijn toch al even in alle landen in volle gang? Komen ze er nu pas achter hoe de temperatuur en de luchtvochtigheid is in Hongkong..?
Het gaat in dit geval niet alleen om de omstandigheden in Hongkong, maar tevens om het feit dat de Canadese amazones/rijders zich zowel in Canada als Europe moeten kwalificeren.
Heb hier even het een en ander veranderd voor het overzicht: vertaalde nieuwsbericht staat nu in de eerste post en verschillende posten met het artikel heb ik even verwijderd. Nu klopt de zaak weer.