Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nilan

Berichten: 3614
Geregistreerd: 18-03-05
Woonplaats: Hillegom (Z-H)

Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-11-07 10:30

http://www.haarlemsdagblad.nl/article2773948.ece
haarlemsdagblad.nl


Het besmettelijke rhino-virus is uitgebroken op manege Kennemergaarde in Santpoort-Noord. Het is de gevaarlijke variant van het paardenvirus. Een pony is er inmiddels aan bezweken. Een dierenarts heeft Lirac in laten slapen omdat zij te veel last had van verlammingsverschijnselen die horen bij de variant van rhinopeunomie. De zeventig paarden mogen het terrein voorlopig niet verlaten. Het virus is niet besmettelijk voor mensen.

Bloedonderzoek moet nog uitwijzen of het gevreesde paardenvirus is opgedoken, maar dierenarts Hans Koster gaat daar al vanuit. ,,Het kon nog niet onomstotelijk worden vastgesteld door laboratoriumtesten, maar verschijnselen geven helaas weinig aanleiding tot twijfel'', schrijft hij op zijn website. Het is onbekend hoe het virus precies toeslaat en daarom zijn er weinig voorbereidingen op te treffen.

Manege-eigenaars Martin en Hannie Corsmit hebben zo veel mogelijk paardeigenaren in de streek gewaarschuwd dat het virus heeft toegeslagen. De buurman, stalhouder Hein Rutte, heeft extra schrikdraad op zijn grond gespannen zodat zijn paarden niet te dicht in de buurt van de stallen van Kennemergaarde kunnen komen.

Naast de overleden merrie Lirac had ook het paard Cantheon flinke verhoging, waardoor dit paard in een noodbox is gezet. Andere slachtoffers waren er niet. Sinds zondag zijn er geen koortsgevallen meer bijgekomen. Pas na twee weken zonder koortsgevallen lijkt de virusaanval voorbij. Pas na zes weken is dat pas een zekerheid. Voorlopig mogen manegeruiters de stallen niet in en moeten ze thuis meteen van kleren wisselen en wassen. Iedereen moet meewerken de risico's van verdere besmetting te beperken. Mensen en bijvoorbeeld honden kunnen het virus overdragen. Bezoekers van de manege wordt nadrukkelijk verzocht de paarden niet te aaien. Dat kost ze vaak grote moeite. Hanny Corsmit: ,,Ze gaan ondanks waarschuwingen onder de roodwitte linten door om ze toch even aan te raken.'' Afgelopen zondag was er geen wedstrijd op Kennemergaarde. Van de wedstrijden voor komend weekeinde is het nog onzeker of ze doorgaan. Het komt overigens zelden voor dat een uitbraak van het Rhino-virus overslaat op andere stallen en maneges.[/i]

Hartje
Berichten: 2019
Geregistreerd: 06-12-01
Woonplaats: Ymuiden

Re: Pony overleden aan paardenvirus.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 10:33

Rhino komt toch ieder jaar wel weer ergens opzetten maar nu vind ik het toch wel heer erg spannend omdat mijn paard vlak achter de manege staat.

Hopelijk valt het allemaal mee (voor zover als het mee kan vallen met helaas al 1 ingeslapen pony)......

Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 113607
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Re: Pony overleden aan paardenvirus.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 11:31

ON -> VN

Malibu

Berichten: 4542
Geregistreerd: 31-03-04
Woonplaats: Velsen

Re: Pony overleden aan paardenvirus.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 11:50

Geverderrie wat een naar bericht en ook nog zo dichtbij, maar hopen dat de ander paarden het niet krijgen.

BillyJean

Berichten: 652
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Noord Holland

Re: Pony overleden aan paardenvirus.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 11:55

Hartje schreef:
Rhino komt toch ieder jaar wel weer ergens opzetten maar nu vind ik het toch wel heer erg spannend omdat mijn paard vlak achter de manege staat.

Hopelijk valt het allemaal mee (voor zover als het mee kan vallen met helaas al 1 ingeslapen pony)......

De mijne staat op de manege gestald.... Huilen

garny95
Berichten: 5277
Geregistreerd: 05-11-06

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 11:57

bizar zeg, wat zijn de eerste verschijnselen ?

randalinpony
Berichten: 6935
Geregistreerd: 14-11-05

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 11:58

He bah, sterkte voor alle mensen die hun paard in die buurt hebben.

CoonArt

Berichten: 23689
Geregistreerd: 20-05-07
Woonplaats: Harderwijk, Oh yes baby!

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 11:59


Sientje

Berichten: 6530
Geregistreerd: 27-05-06

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 12:15


Hartje
Berichten: 2019
Geregistreerd: 06-12-01
Woonplaats: Ymuiden

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 12:16

Rhinopeumonie bij het paard

Rhinopeumonie is een virus dat behoort tot de groep van de herpesvirussen. Deze groep van virussen heeft een aantal zaken gemeen, waardoor hij berucht is bij mens en dier. Bij de mens is de koortslip waarschijnlijk de meest bekende. Na besmetting met het herpes simplex virus ontstaat de koortslip. Het lichaam maakt wel afweerstoffen tegen dit virus, maar de weerstand die ontstaat is niet hoog genoeg om het virus uit het lichaam te verwijderen. De symptomen (de koortslip) zullen verdwijnen. Op het ogenblik echter dat de weerstand van een lichaam wat lager is, bijvoorbeeld door een slechte conditie of het doormaken van een andere infectie ziet het virus weer kans om op te spelen en komt de koortslip weer terug. Doordat een lichaam het virus niet meer definitief kan verwijderen is er dragerschap ontstaan.

Wat zijn de gevolgen van zo'n dragerschap:

De patiënt kan steeds weer last krijgen van zijn infectie.
De drager kan anderen besmetten (de drager zal vooral anderen kunnen besmetten op het ogenblik dat het virus weer actief is in een lichaam).
Waarom geven herpesvirussen nogal eens aanleiding tot het ontstaan van dragerschap? Herpesvirussen geven vaak aanleiding tot het ontstaan van dragerschap omdat deze virusgroep:

-Vaak het lichaam niet voldoende aanzet tot de productie van antilichamen (afweerstoffen).
-De herpesvirussen zitten vaak in cellen waar ze niet bereikbaar zijn voor de antilichamen.
-Dragerschap is na het doormaken van een herpesvirusinfektie vaak een groot probleem. Volgens specialisten op het gebied van Rhinopneumonie van het paard, zou dat in 30 tot 40% van de gevallen zijn. Besmettelijkheid Onder besmettelijkheid kan men verscheidene zaken verstaan.

De afstand waarbij een infectie overgebracht kan worden. Sommige virussen zijn zo klein dat ze als kleine deeltjes lang in de lucht blijven hangen als zeer kleine druppeltjes. Erg berucht in deze zin is het influenzavirus. Een paard dat 20 minuten nadat hij door lucht loopt waar een besmet paard heeft staan hoesten, kan zich nog met dit virus besmetten.
Het meest beruchte virus in deze zin dat bij zoogdieren voorkomt, is het mond en klauwzeervirus, dat zich door de lucht vele kilometers kan laten verplaatsen met de wind. Herpesvirussen zijn niet zo klein en hebben dan ook een vrij nauw contact nodig om van het ene individu op het andere over te gaan. De koortslip zal niet van de ene mens naar de andere waaien, er is een vrij direct of indirect contact nodig voor de besmetting.

Van het rhinopneumonievirus wordt aangenomen dat er bij een afstand enige meters al geen overbrenging meer mogelijk is. Dit geldt natuurlijk niet voor voorwerpen die meegenomen worden. Door snot van het ene paard naar het andere te brengen kun je natuurlijk het virus overbrengen. Vruchtwater van een door het rhinopeumonie aborterende merrie bevat ook erg veel virusdeeltjes (schoenen vingers gereedschappen enz).

De hoeveelheid virus die nodig is om een infectie te laten beginnen: Paarden en ezels zijn zeer gevoelig voor het Rhinopeumonie virus en hebben dan ook weinig smetsof nodig om de ziekte te gaan doormaken. Dit geldt natuurlijk niet als ze antilichamen tegen dit virus hebben. Of ze al of niet een infectie gaan doormaken is afhankelijk van, aan de ene kant met hoeveel smetstof ze in aanraking komen (infectiedruk) en aan de andere kant hoeveel antilichamen (afweer) het dier heeft. Bij een kleine afweer en een grote infectiedruk zal het paard zich opnieuw besmetten en de ziekte doormaken.
Samenvattend kunnen we zeggen dat:

- Rhinopneumonie vaak dragerschap geeft.
- Dit heeft tot gevolg dat het doormaken van de infectie vaak een opflikkering is van een oude infectie.
- Nieuwe infecties, van paarden die geen of weinig weerstand hebben, worden veroorzaakt doordat ze besmet worden door stalgenoten die drager zijn.

Het virus is niet erg besmettelijk; in die zin dat er een vrij nauw contact moet zijn met het paard dat het virus bij zich draagt.

Ook een paard dat afweerstoffen heeft kan de ziekte door maken als de infectiedruk hoger is dan de weestand die hij/zij heeft.
Het klassieke verhaal van een stal met Rhinopeumonie is dan ook: Bij de introductie op een stal van meerdere dieren die geen weerstand hebben (vaak jaarlingen) worden deze besmet met het virus door dragers. Op het ogenblik dat deze dieren de ziekte doormaken stijgt de infectiedruk op stal. Doordat er erg veel virus op stal is gaan ook die paarden die wel afweerstoffen hebben, toch weer de ziekte doormaken, waardoor er nog meer virus in de omgeving komt. Deze nog hogere infectiedruk kan ook dieren met een vrij hoge weerstand besmetten. In tegenstelling tot wat vaak gevreesd wordt raast een infectie niet door een streek, maar door een stal. Uit bovenstaande mag ook duidelijk zijn dat dieren die erg veel schade van een infectie kunnen oplopen (drachtige merries) apart gehuisvest worden in kleine groepen en zeker niet samen met jonge dieren, die bij het doormaken van de ziekte de infectiedruk enorm kunnen opvoeren.

De ziekte

Er zijn twee typen virus: het EHV-1 en het EHV-4. Er is een heleboel discussie of de verschillende typen verschillende ziektebeelden geven. Uitbraken op een bedrijf zijn tot nu toe vrijwel volledig veroorzaakt door EHV1 Meestal verloopt de infectie als volgt:

Na een incubatie tijd van 5-12 dagen, zijn de paarden ziek, hebben loopogen, neusuitvloeiing en afhankelijk van de heftigheid van de infectie van een beetje verhoging tot stevige koorts. Vaker is een infectie zo mild dat hij nauwelijks opvalt. Naarmate de infectie heftiger plaatsvindt, is de kans op zo'n complicatie groter.

De infectie van de baarmoeder, die optreedt gedurende het doormaken van de ziekte, zorgt ervoor dat meestal na enige maanden een abortus optreedt.

Niet vaak voorkomend, maar zeer gevreesd, is de neurologische vorm. Door aantasting van het ruggenmerg kunnen paarden verlamd raken (ataxie). De aantasting kan van een klein beetje, tot zeer heftig zijn (door achterbenen zaken, en niet meer kunnen mesten).

Een enkele keer, maar door ons toch al enige malen gezien, is de oog vorm. Doordat de infectie in de oogbol gaat zitten ontstaan er witte vlekken op de oogbol (in het hoornvlies). Als deze aandoening niet goed behandeld wordt, kan er een blijvende beschadiging van het oog ontstaan.

Keelvorm, deze aandoening zouden we hebben kunnen noemen onder A, maar hij geeft toch een wat apart beeld. De infectie handhaaft zich hierbij in de keel. Er ontstaat niet zozeer neusuitvloeiing, maar vooral hoesten en soms een wat snurkend geluid bij inspanning. Het buigen van het hoofd geeft bij deze paarden veel problemen.

Behandeling
De behandeling is moeizaam. Uiteraard zijn sommige complicaties goed te behandelen zoals de bacteriële bronchitis, ook de oogvorm en keelvorm heeft behandelingsmogelijkheden. Het aborteren is na een infectie niet te voorkomen .De ataxie kan soms na een goede verzorging weer min of meer herstellen. Het probleem is dat de medische wetenschap niet veel medicijnen heeft die de groei van virussen kunnen stoppen Acyclovir (Zovirax) is een medicijn tegen de koortslip bij mensen. Dit medicijn is door onze kliniek toegepast bij de uitbraak in april 2002 in Oensel (Schimmert). Hoewel wetenschappelijk geen enkel onderzoek naar de effectiviteit is gedaan is onze mening dat het wel degelijk heeft bijgedragen aan herstel van diverse paarden. Toegepast tijdens de eerste koortspiek heeft het de maximale werkzaamheid.

Voorkomen van het virus

Algemeen wordt aangenomen dat drievierde van onze paarden antilichamen voorkomen tegen het rhinopneumonievirus. Dit wil niet zeggen dat deze paarden beschermd zijn tegen een infectie, maar het wil wel zeggen dat die paarden met de infectie of de enting er tegen, in aanraking zijn geweest.

Preventie (enten)

Tegen het Rhinopeumonievirus bestaan geen afdoende entingen. Het probleem is echter, zoals we al eerder zagen dat herpesvirussen het lichaam niet erg prikkelen tot het maken van veel antilichamen. De weerstand na een enting is dan ook niet zo hoog, en zakt naarmate de tijd vordert redelijk snel. Zoals we eerder zagen is het aanslaan van een infectie afhankelijk van de infectiedruk aan de ene kant en de weerstand van het dier aan de andere kant. Een geënt paard dat met een geweldige hoeveelheid virus wordt besmet, zal een maand of 2 na de enting toch weer de ziekte gaan doormaken. Als je echter (vrijwel) alle paarden op een stal ent met een behoorlijke regelmaat, dan wordt het rondzingen van een infectie zeer onwaarschijnlijk. Bij dragerpaarden zal er waarschijnlijk minder gauw virus uitgescheiden worden omdat het virus ook bij zo'n paard met meer antilichamen in aanraking komt. Het eventuele kleine beetje virus dat vrijkomt, zal doordat de andere dieren wel weerstand, hebben geen aanleiding geven om een infectie te veroorzaken. Om deze situatie te bereiken moeten alle paarden minimaal 2 maal per jaar worden ingeënt.

Is de infectiedruk op een bedrijf erg groot, of is de schade die veroorzaakt kan worden erg groot (bijvoorbeeld bij drachtige merries), dan wordt een enting om de 2 maanden geadviseerd (drachtige merrie op de 5-7-9 maanden dracht en tevens zeker niet stallen bij jonge dieren).

MarLottie

Berichten: 5022
Geregistreerd: 10-06-03
Woonplaats: St Johannesga(FRL)

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 12:32

vreselijk, allemaal veel sterkte!!

En hopelijk is het nu snel verdwenen!!

supertammy

Berichten: 2271
Geregistreerd: 26-11-03
Woonplaats: Meliskerke

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 12:33

Ik heb mijn merrie ook laten enten tegen het virus, omdat ze drachtig was op het moment dat het virus hier rond hing. Ze heeft het niet gekregen, maar volgens de DA heeft enten weinig zin.

Sterkte voor de mensen die op de manege staan!

samoth
Berichten: 4686
Geregistreerd: 18-06-04

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 12:39

brrrr vreselijk...

Mijn paard heeft het ook gehad en hij lag op het randje van het dal.... Ik wil dat echt nooit meer meemaken en het is echt verschrikkelijk Verdrietig

Mijn paard heeft het van neurologische variant van rhino overleeft!
Laatst bijgewerkt door samoth op 28-11-07 13:03, in het totaal 1 keer bewerkt

Sparky10

Berichten: 2674
Geregistreerd: 29-11-05
Woonplaats: Swifterbant

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 12:41

ik heb spark er een jaar voor laten enten , maar ook dit had weinig zin omdat andere in mijn omgeving dit dus niet deden .

sterkte voor de gene die daar hun paardje hebben staan en degene van wie het paardje is overleden

Hartje
Berichten: 2019
Geregistreerd: 06-12-01
Woonplaats: Ymuiden

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 12:45

Helaas zijn bij ons op stal de paarden ook niet tegen Rhino geent. Ondanks dat het weinig helpt geeft het in zo'n situatie toch wel een beter gevoel..

De overleden pony was van de manege. Het andere zieke paard is ook een manegepaard.

BillyJean

Berichten: 652
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Noord Holland

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 12:59

De Rhino enting die je paard krijgt is tegen de verkoudheidsvariant, het helpt niet tegen de neurologische variant van het Rhino virus. Hier is niet tegen te enten.
Het enige wat je kan doen is zorgen dat je paard voldoende weerstand (en conditie) heeft.
Ik geef Billy wortels, appels, mandarijnen, Hartog muesli (met luzerne) en kruiden als foene griek, knoflook en anijs er doorheen, zodat ze zoveel mogelijk vitaminen en mineralen binnen krijgt.

samoth
Berichten: 4686
Geregistreerd: 18-06-04

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 13:05

Mijn paard was toen ook geënt tegen rhino in verkoudenheidsvorm en toch kreeg hij Neurologische rhino...

dus enten heeft idd niet veel zin...

BillyJean

Berichten: 652
Geregistreerd: 06-05-04
Woonplaats: Noord Holland

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 13:08

Th0mas schreef:
Mijn paard was toen ook geënt tegen rhino in verkoudenheidsvorm en toch kreeg hij Neurologische rhino...

dus enten heeft idd niet veel zin...

Tjee, jouw paard heeft het dus overleefd, en heeft hij er ook nog iets aan overgehouden?

iilse

Berichten: 1295
Geregistreerd: 17-05-06
Woonplaats: Haarlem

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 13:33

Ik rij op deze manege en las dit artikel vanochtend ook in de krant.
Echt verschrikkelijk wat er gebeurt. Hopelijk houd iedereen zich aan de regels en raken er niet nog meer paarden besmet Scheve mond

Het nieuws staat overigens ook op de site van Hart van Nederland: http://www.hartvannederland.nl/localite ... ardenvirus

LiNdA1986
Berichten: 12826
Geregistreerd: 27-07-06
Woonplaats: Zwijndrecht

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 13:39

Bah zeg, laat het maar wegblijven

samoth
Berichten: 4686
Geregistreerd: 18-06-04

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 13:43

BillyJean schreef:
Th0mas schreef:
Mijn paard was toen ook geënt tegen rhino in verkoudenheidsvorm en toch kreeg hij Neurologische rhino...

dus enten heeft idd niet veel zin...

Tjee, jouw paard heeft het dus overleefd, en heeft hij er ook nog iets aan overgehouden?


Zijn RA been sleepte, toen heb ik een tijdje over de balken gedraafd en na 3 maanden liep hij beter.

Michelle_Don
Berichten: 179
Geregistreerd: 06-11-04
Woonplaats: `s-Gravendeel

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 14:50

Wij hebben het twee jaar geleden ook gehad op stal.

Gelukkig zijn wij er goed vanaf gekomen en hebben 2 paarden waaronder die van mij helemaal geen verschijnselen gehad.
Destijds hebben we de paarden alleen maar aan de hand gestapt en niet gereden. Al onze paarden waren ingeent en volgens de dierenarts zijn ze er daarom ook zo goed vanaf gekomen.

Libiris

Berichten: 1707
Geregistreerd: 07-05-05
Woonplaats: Groesbeek

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 15:14

bij ons is het zo'n 6 jaar geleden ook op stal geweest, 4 paarden hebben daardoor hun veulen verloren....Gelukkig hebben de merries er niets aan over gehouden...volgens mij is er wel 1 die niet meer dragend te krijgen is....

hopen dat het verder allemaal goed afloopt en dat het bij deze ene blijft, wat al erg genoeg is....

Cantheon

Berichten: 763
Geregistreerd: 08-05-06
Woonplaats: Beverwijk

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 15:18

Ik rijd ook op de manege en ik vind dat ze hele goede maatregelen hebben genomen. We kunnen nu alleen maar hopen dat er geen nieuwe besmettingen zijn die nog de kop op kunnen steken. Nagelbijten / Gniffelen Naar ik het gehoord heb is Cantheon Lovers gelukkig weer koortsvrij, maar het blijft afwachten... Scheve mond

Talida

Berichten: 6391
Geregistreerd: 25-07-01
Woonplaats: nieuw vennep

Re: Pony overleden aan besmettelijk paardenvirus

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-07 15:43

Oh ik hoop dat dat zo is voor Canth, is toch beetje oude liefde!