Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Citaat:Geen bewijzen tegen negatieve welzijnsgevolgen 'laag rond en diep' gevonden (31/01/2006)
Tevredenheid bij de grote Nederlandse delegatie, dat was het belangrijkste gevoel dat vandaag in Lausanne overheerste. In een bovenzaal van het Olympisch museum vond de workshop over ‘over-bending’ plaats en het gebruik van deze trainingstechniek.
Een eerste conclusie van de workshop was dat het niet wenselijk is vanwege de negatieve associatie nog langer over de termen ‘over-bending’en ‘Rollkur’ te spreken. Een nieuwe term werd geïntroduceerd: ‘hyperflexion’, te vertalen dus als ‘hyperflectie’ oftewel ‘hyper buiging’. Bovendien werd geconcludeerd dat het echte welzijnsprobleem in de paardenwereld ligt bij ondeskundige ruiters en trainers, die zich bedienen van technieken die voorbehouden zijn aan professionals.
Geen van de wetenschappers had bewijs dat de techniek van het laag, rond en diep rijden negatieve gevolgen heeft voor het paard. Veterinair Emile Welling toonde rontgenfoto’s van beide Olympische kampioenspaarden Bonfire en Salinero, die geen enkele radiografische afwijking vertoonden, zelfs niet bij de inmiddels 23-jarige gepensioneerde Bonfire. Sjef Janssen zelf maakte duidelijk dat het extreem laag en diep trainen maar een van de vele gereedschappen is die hij gebruikt in de training en dat het hoe, waarom en hoeveel altijd door het paard zelf wordt aangegeven. De Maastrichtse bewegingswetenschapper Eric van Breda, de Utrechtse wetenschapper Dr Rene van Weeren, zij allen presenteerden onderzoek dat positief is voor paarden die in de ‘laag, rond en diep-positie’ getraind worden.
Sjef Janssen toonde zich na afloop “voor 75% tevreden” en hoopt dat de rust in de internationale dressuurwereld nu voorlopig even terugkeert, totdat de dressuurcommissie, de welzijnscommissie en de veterinaire commissie van de internationale bond FEI hun werk verder hebben afgerond. “Ik had gedurende de middag even het gevoel dat we erg snel op conclusies afstevenden. Het is jammer dat een iets behoudender deel van de veterinaire commissie verdere conclusies tegenhield”, concludeerde Emile Welling. Maar ook hij was tevreden over de open oren die hij de hele middag ontmoette.
Dressuurvoorzitter Mariette Withages belooft voor de start van het buitenseizoen in mei met meer conclusies en aanbevelingen te komen en zei: “We zijn nog niet aan het eind van de tunnel. We zien nog geen licht! Maar we zijn al wel een heel eind en daar ben ik erg blij om.”
Bron: KWPN website (Claartje van Andel)
Citaat:Daarnaast zal het ook wel gewoonte zijn voor hun paarden om zo te lopen.
Citaat:Dus mijn conclusie is: de paarden worden dus door LDR niet beschadigt, maar of het ook prettig is voor het paard, daar ben ik nog niet zo zeker van. Ik zal in elk geval nooit zo gaan rijden, ten eerste omdat ik nooit zo goed zal kunnen rijden als Anky en Edward en ten tweede omdat ik meer in de Natural hoek zit.
dorientjuh schreef:Toch meen ik hier te lezen dat dit gaat over de lange termijn gevolgen van het LDR rijden. Dat hierdoor geen schade bij de paarden optreedt, wil niet zeggen dat het paard zich
prettig voelt bij zo'n (voornamelijk) halshouding.
Want tja, bij mensen zijn we er intussen ook achter dat bijvoorbeeld psychologische mishandeling, in de vorm van schelden, gekleineerd worden enz. ook mishandeling is, maar hierbij kan je geen schade aan het lichaam ontdekken.
Let op: nu zeg ik hier niet dat LDR mishandeling is! Ik zeg alleen dat het misschien wel door de paarden zelf als onprettig wordt ervaren, tenslotte zie je een paard in de wei / natuur nooit zo lopen, daar zal heus wel een reden voor zijn. Bovendien kan een paard volgens mij zou maar heel weinig zien, waardoor het misshcien angstig zou kunnen worden. Ik ga tenslotte ook niet fietsen als ik mijn kin de hele tijd op de borst heb. Nu weet ik dat dit een antropomorphisme (of zoiets) zou kunnen zijn, omdat mensen niet op dezelfde manier kijken als paarden, maar toch. Ook wordt mijns inziens de luchtweg van het paard enigszins beknelt door de hoofdhouding, dit lijkt me ook niet prettig. Al moet ik zeggen dat ik ook bij dit laatste niet helemaal zeker ben van mijn zaak.
Ik moet zeggen dat ik Anky en Edward in real life heb zien rijden, en hoewel de LDR op dat moment nooit zo extreem was als dat ik weleens op foto's heb gezien, zag er het voor het paard niet gedwongen uit, maar misschien is dat gewoon omdat dit de beste ruiters van de wereld zijn en precies weten hoe ver ze kunnen gaan. Daarnaast zal het ook wel gewoonte zijn voor hun paarden om zo te lopen.
Dus mijn conclusie is: de paarden worden dus door LDR niet beschadigt, maar of het ook prettig is voor het paard, daar ben ik nog niet zo zeker van. Ik zal in elk geval nooit zo gaan rijden, ten eerste omdat ik nooit zo goed zal kunnen rijden als Anky en Edward en ten tweede omdat ik meer in de Natural hoek zit.
youngster schreef:Ik denk dat we onze paarden allemaal in een natuurgebied moeten gooien
LecyTinker schreef:Ben blij dat deze discussie nu eindelijk eens ten ruste gelegt kan worden...
AnneB schreef:Volgens mij is er zo in alle diciplines wel iets te zeggen over 'of het prettig is voor het paard'.
Western: Is spinnen goed voor het paard?
Springen: Vindt het paard het wel fijn om van 1.80 m. hoogte op zijn voorbenen te landen?
Dressuur: Is het wel fijn voor het paard om in de 'dressuurhouding' te lopen, te verzamelen en weet ik het wat nog meer.
Zo kan ik nog wel even doorgaan over diciplines.
AnneB schreef:Mensen begonnen ook als holbewoners, daar is nauwelijk nog iemand van over.