Buitenrijden met een schrikkerig paard

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14192
Geregistreerd: 20-04-16

Buitenrijden met een schrikkerig paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-05-24 17:47

FEI
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Dit artikel is geschreven oor Katie Roebuck. Zij is voormalig BBC-journalist en heeft zich nu gespecialiseerd in de paardensport.

Wees een zelfverzekerde leider voor een fijnere ervaring.

Het kan handig zijn om bepaalde oefeningen te doen tijdens het buitenrijden, vooral als je een schrikkerig paard rijdt, dat overal naar kijkt en zich overal op concentreert, behalve op jou, de ruiter.

Een beetje respect
Waarom zet je niet eerst de toon met een paar korte reminders vanaf de grond, voordat je op je paard stapt. Stuur de benen van je paard naar de kant dat jij wilt dat ze heen gaan, in plaats van dat je paard jou stuurt. Achterwaarts gaan vanaf de grond, is een eenvoudige manier om wat persoonlijke ruimte te creƫren tussen jou en je paard, het is beleefd vragen om een beetje respect en aandacht voor jou. Hopelijk gaat je paard zo beter luisteren.

Wijken voor het been
Als je aan je rit begint, kan je wijken voor het been op de weg - als dat veilig kan - waarbij je van de ene kant van de weg naar de andere kant gaat. Terwijl je deze zijwaartse oefening uitvoert, kun je ook voorzichtig wat buiging en stelling introduceren. Wissel het af door wat drafovergangen in een rechte lijn toe te voegen. Wat dacht je van een wijken van rechts naar links, vijf passen draven, overgang terug naar stap, voorzichtig buigen, wijken van links naar rechts en eenmaal terug aan de rechterkant, rechtrichten, vijf passen draven, en herhalen. Dit zorgt ervoor dat je paard naar je luistert en je leidt hem af van de gevaren die hij elk moment denkt tegen te kunnen komen.

Schouderbinnenwaarts
Schouderbinnenwaarts is handig om te rijden als je langs iets rijdt waarvan je weet dat je paard het eng vindt. Het kan een stuk zijn waar aan de andere kant van de heg vee staat, of misschien is het vuilnisophaaldag en staat er ineens een rij kliko's die er de dag ervoor nog niet stond. Nog beter is het als je dit tegenkomt aan beide kanten van de weg, zodat je aan beide kanten op schouderbinnenwaarts kunt rijden. Als je de schouders van je paard naar de andere kant beweegt, denk er dan aan waar alle vier de voeten van je paard zijn. Visualiseer dat je de voorkant en de achterkant van je paard op twee verschillende sporen zet. Zorg ervoor dat je als ruiter je lichaam niet kantelt, maar recht en in balans bent, en omhoog en vooruit kijkt. Houd je handen ontspannen en visualiseer je lijn. Zorg ervoor dat je paard bij elke pas wegkijkt van de enge dingen, en in plaats daarvan aan de oefening denkt.

Met iemand samen
Als je je nerveus en onzeker voelt, is het misschien tijd om hulp in te roepen. Iemand op de fiets naast je hebben, kan het enige zijn dat nodig is om jou en je paard te laten ontspannen. Als je gespannen bent, zal dat doorwerken op je paard. Met iemand praten die naast je rijdt, zal je helpen bij je ademhaling, je lichaamstaal en je angst.

Iemand naast je op de fiets is een tussenstap tussen het alleen op stap gaan met je paard, en het rijden met de zekerheid van een paardenvriendje naast hem.

Zelfverzekerde leider
Het partnerschap tussen jou en je paard is gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen. Je wilt een goede en zelfverzekerde leider zijn, en in staat zijn om op een duidelijke en consistente manier naar je paard te communiceren. Timing is het sleutelwoord, als het gaat om positieve bekrachtiging. Je paard straffen zal hem alleen maar verwarren. Het is voor niemand nuttig en het zal jullie relatie zeker niet verbeteren.

Lichaamssignalen
Als jij en je paard problemen hebben, zorg er dan voor dat je eerst pijnklachten uitsluit. Laat zijn rug, gebit en benen controleren. Het is belangrijk om elk ongemak eerst uit te sluiten, probeer zijn lichaamssignalen te lezen. Je kunt ook iemand vragen om een video te maken, zodat je het vanuit een ander gezichtspunt kunt bekijken in een rustigere en minder stressvolle omgeving.

Er kunnen ook dagen zijn waarop je paard wat frisser en vrolijker is. Factoren die hieraan bijdragen zijn onder andere voorjaarsgras, een nieuw dieet, frisse winderige dagen of een nieuwe of andere route.

Op enthousiasme valt moeilijk iets aan te merken. Op die momenten is het gewoon het beste om je been eraan te houden en je te concentreren op het zitten. Zorg ervoor dat je geen foetushouding aanneemt. Zit rechtop, houd je paard voor je en geniet van het plezier!