Voerbeleid fokmerries beïnvloedt seksuele ontwikkeling

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14047
Geregistreerd: 20-04-16

Voerbeleid fokmerries beïnvloedt seksuele ontwikkeling

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-04-17 13:03

Horsetalk.co.nz
Fokkerij

Afbeelding
Foto door Ealdgyth

De manier waarop drachtige merries worden gevoerd heeft invloed op de seksuele ontwikkeling van jonge hengsten, blijkt uit een nieuw Europees onderzoek.

Volgens het onderzoeksteam uit Frankrijk en België worden drachtige merries met pasgeboren veulens vaak gevoerd met geconcentreerd voer dat rijk is aan snel verteerbare koolhydraten, met daarnaast ruwvoer. Dit wordt gedaan om de groei van de foetussen te versnellen en ook de groei van de veulens, die verkocht worden op 1- of 2- jarige leeftijd.

Uit recente onderzoeken is gebleken dat het gebruik van geconcentreerd voer gelinkt is aan de veranderingen van de stofwisseling en de ontwikkeling van ostechondrose (OCD), een botgroeiafwijking, bij veulens.

Pascale Chavatte-Palmer en haar collega’s probeerden erachter te komen of het voerbeleid van de fokmerries tijdens hun dracht de stofwisseling, gewrichten en de groei van hun geteste jaarlingen zou beïnvloeden, welke 140% van het dagelijks aanbevolen rantsoen kregen vanaf 20 maanden tot 24 maanden oud.
Het team onderzocht ook de seksuele volwassenheid van de jonge hengsten door de verwijderde testikels te onderzoeken wanneer zij gecastreerd werden op 1- jarige leeftijd.

Vierentwintig drachtige merries werden gebruikt tijdens deze studie. Twaalf daarvan werden gevoerd met alleen ruwvoer vanaf hun zevende maand dracht. De andere twaalf merries werden gevoerd met gerst en ruwvoer in diezelfde periode.

Alle nakomelingen werden in de gaten gehouden wat betreft hun groei tussen de 6 en 24 maanden oud. Glucosetolerantietesten werden uitgevoerd wanneer zij 19 en 24 maanden oud waren en gewrichten van de jonge werden onderzocht met behulp van röntgenfoto’s wanneer zij 24 maanden oud waren.
Het onderzoeksteam constateerde dat het gewichtsverschil niet verschillend was na het spenen tussen de groepen.

Echter kwamen ze er wel achter dat de jonge hengsten, uit de ruwvoer-groep, op 1- jarige leeftijd, wanneer ze gecastreerd werden, later testiculair rijp waren vergeleken met de jaarlingen uit de gerst-groep. Vanaf 19 maanden oud bleken de pijpbeenderen breder te zijn bij de jonge uit de gerst-groep, in vergelijking met de groep die alleen ruwvoer gevoerd kregen. De jaarlingen in de ruwvoer-groep bleken meer insulineresistentie te hebben met 19 maanden ten opzichte van de jaarlingen uit de gerst-groep. Maar de ‘gerst jaarlingen’ waren op hun beurt weer meer beïnvloed door de overvoeding, wat zorgde voor insulinegevoeligheid.

Op 24 maanden waren er geen verschillen tussen de gewrichten bij de verschillende groepen.
“Kortom,” rapporteerde het team, “het voerbeleid van drachtige fokmerries en het groeiende veulen kan van invloed zijn bij de seksuele volwassenheid van jonge hengsten en de stofwisseling van veulens tot 24 maanden oud.” Het team geeft aan dat deze effecten uiteindelijk schadelijk kunnen zijn voor reproductieve en ieve prestaties bij oudere .

Tijdens het discussiëren over de uitkomsten van het onderzoek, werd er gezegd dat de groei van veulens van 6 tot 24 maanden oud niet werd beïnvloed door de voeding van de moederdieren. Nochtans scheen de ondervoeding van de moederdieren wél invloed te hebben op de botgroei bij de 19 maanden oude , aangezien de veulens van de merries met het ruwvoerdieet smallere pijpbeenderen hadden dan de veulens van de andere groep merries, die gerst gevoerd kregen.

De weinig rijpe testikels in de groep van alleen ruwvoer liet zien dat ondervoeding bij de moederdieren effect had op de rijping van de testikels.

“De stofwisseling van veulens werd ook verstoord door ondervoeding van de merrie,” concludeerden ze. Bij de leeftijd van 19 maanden oud, hadden de jaarlingen van de merries die alleen ruwvoer kregen minder insulinegevoeligheid en een lager niveau insuline in het bloed, in vergelijking met de groep waarvan de merries gerst gevoerd kregen.

Het voerbeleid bij de jonge verbeterde de alvleesklier, wat resulteerde in een verminderd niveau insuline in het bloed na overvoeding bij beide groepen. Nochtans beïnvloedde het overvoeren de jaarlingen die gerst gevoerd kregen sterker dan de jaarlingen die alleen ruwvoer gevoerd kregen. Verminderde insulinegevoeligheid werd waargenomen in de gerst-groep, maar niet bij de ruwvoer-jaarlingen.

Het overvoeren vermindert insulinegevoeligheid alleen in de gerst-groep. De auteurs stellen dat de ruwvoer-jaarlingen minder beïnvloed waren dan de gerst-jaarlingen omdat zij al insulineresistent waren vóór het begin van het aangepaste voerbeleid.

De 15 onderzoekers die betrokken waren bij de studie waren afwisselend verbonden met Franse en Belgische instellingen.

Anoniem

Re: Voerbeleid fokmerries beïnvloedt seksuele ontwikkeling

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-17 13:40

De grote vraag is natuurlijk wat 'bredere botten' precies betekent; is de botdichtheid ook groter, of zijn de grote botten slapper dan de smallere botten? En is het slecht als hengsten later geslachtsrijp zijn, of wordt de ene groep sneller dan natuurlijk geslachtsrijp?

Verder vind ik de formuleringen in dit onderzoek erg, erg twijfelachtig; in de eerste helft van het artikel hebben ze het over merries die alleen ruwvoer krijgen vs merries die ruwvoer+gerst krijgen, maar in de tweede helft gaat het ineens over ondervoede merries? En dan wordt daarmee de ruwvoergroep bedoeld?
Als je ruwvoer only gelijk stelt met ondervoeding, dan zit er volgens mij toch echt iets verkeerd in je voerbeleid...

Rex_Rolfo

Berichten: 5379
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-17 17:16


Jennyj01
Berichten: 5375
Geregistreerd: 25-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-17 17:39

Hebben we het nu over een groep die alleen ruwvoer krijgt of hebben we het over een groep die te weinig ruwvoer krijgt? Hoe moet ik de term ondervoeding zien?

Zinzi_jewel

Berichten: 8808
Geregistreerd: 24-01-08
Woonplaats: In het mooie zuiden !!

Re: Voerbeleid fokmerries beïnvloedt seksuele ontwikkeling

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-04-17 15:02

Inderdaad enkel ruwvoer
Hoe wordt dat gelinkt aan ondervoeding
Ruwvoer paarden zitten meestal goed in t vlees

En de dikkere pijpbeenderen hoe is de botdichtheid
Snel groeien is nl niet alrijd bevorderend voor t latere leven .

Pandora_love

Berichten: 50
Geregistreerd: 24-05-16

Re: Voerbeleid fokmerries beïnvloedt seksuele ontwikkeling

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-17 17:58

Vreemd verhaal, beetje raar,waar ze nou op doelen, ruwvoer staat niet gelijk aan ondervoeding en vind hoe het geschreven is een beetje leunend naar voorkeur voor de groep met gerst voer erbij, een versnelde groei lijkt mij niet bevorderlijk voor een paard

Woogy

Berichten: 8285
Geregistreerd: 06-01-03
Woonplaats: Bellingwolde

Re: Voerbeleid fokmerries beïnvloedt seksuele ontwikkeling

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-17 23:09

Ik denk dat veel informatie verloren is gegaan in de matige vertaling. Ga morgen maar het originele artikel doorlezen.