Foto door Amanda
In Groot Brittanniƫ hebben wetenschappers een nieuwe methode ontwikkeld om sporen van paardenvlees te kunnen aantonen in vleesproducten. De nieuwe methode, in de vorm van een test, is gebaseerd op de verschillen in de opbouw van eiwitten in het vlees. Met de test is het eenvoudig te zien wanneer er sprake is van een zeer klein percentage toegevoegd paardenvlees in bijvoorbeeld lam, rund of varkensvlees.
Het verschil in de eiwitten van paardenvlees en andere vleessoorten is terug te vinden in de aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Het eiwit Myoglobine, wat zorgt voor de rode kleur van het vlees, bevat in het geval van paardenvlees achttien aminozuren meer dan in het geval van rundvlees.
De nieuwe test breekt, met hulp van een enzym, de eiwitten in vlees op in aminozuren. Deze aminozuren worden in een spectrometer voor massa doorgemeten. Wanneer er aminozuren uit paardenvlees aanwezig zijn wordt dit zichtbaar in de testresultaten.
De gehele test duurt ongeveer twee uur. Op het moment wordt er, met steun van de Europese Unie en hulp van Poolse en Duitse wetenschapperse, onderzocht of de techniek op grote schaal, voor voedingsmiddelen met veel ingrediƫnten, ingezet kan worden.