Goedkeuring Pina Colada kroon op fokkerij van familie Mol

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14068
Geregistreerd: 20-04-16

Goedkeuring Pina Colada kroon op fokkerij van familie Mol

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : Gisteren, 20:21

KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Governor, de vader van Pina Colada. Foto: Aniek Molenaar Fotografie


De goedkeuring van Governor-zoon Pina Colada in 2023 is de kroon op de fokkerij van de familie Mol uit het Overijsselse Diepenheim. Hun relatief kleine fokkerij bracht al veel goede keuringspaarden voort, met meerdere NMK-merries en vier preferente merries. Vader Jan en zoon Jeroen Mol verkopen hun meeste paarden als veulen, maar zien hun gefokte paarden regelmatig weer terug in de kopgroep op keuringen en aanlegtesten.

Op de keukentafel van de familie Mol in Diepenheim prijkt een foto van Pina Colada op de KWPN Stallion Show, en ook een foto van de hengst als veulen op de veiling ligt binnen handbereik. Daar werd de Governor-zoon (uit Cinola M elite pref IBOP-dres D-OC van Dayano) aangeschaft door Rom Vermunt, die hem met succes voorstelde bij het KWPN.

Moeder Pina Colada overleden
De moeder van Pina Colada overleed vorig jaar. Ze was drachtig van Kyton, maar bij de bevalling ging het mis en zowel merrie als veulen haalden het niet. Alle eerdere veulens uit de merrie werden verkocht, dus de familie Mol heeft geen nakomelingen meer van haar in eigendom. “Je weet dat zulke dingen kunnen gebeuren, maar we zijn er wel heel naar van geweest. Die merrie was al zestien jaar bij ons. Natuurlijk hadden we achteraf gezien graag nog een nakomeling van haar gehad, maar zulke dingen weet je niet van te voren. Alles aanhouden kunnen we niet. Ik was altijd bouwvakker met een bouwvakkersloon”, vertelt Jan Mol.

Op basis van het papier
De fokkerij van de familie Mol nam serieuzere vormen aan met de aankoop van de elite, preferente prestatiemerrie Cynodor (Nimmerdor uit Jinola keur pref prest van Amor). Henri Stegeman, de zoon van Jan Stegeman, belde Jan Mol op dat de merrie beschikbaar was, ze was echter wel al zeventien jaar en gust. “Op basis van het papier wist ik dat het goed was. Toen ik met haar naar Hans Olthof ging, zei hij dat ik haar vast niet drachtig ging krijgen. Want als ze makkelijk drachtig te krijgen was, had ik haar niet kunnen kopen.” Het jaar erop probeerde de familie Mol het toch, met de hengst Flemmingh. Jan: “De combinatie Flemmingh x Nimmerdor leek toen al bij meerdere merries goed te passen, er kwamen toen al meerdere NMK-merries uit die combinatie. Cynodor was al twee keer preferent en twee keer prestatie, met zowel spring- als dressuurpaarden. Flemmingh had lengte en maat, een beetje dat Duitse erin.” Cynodor werd direct drachtig en bracht de familie Mol in totaal nog zes veulens.

Nieuwe merrie
Jaarlijks fokt de familie Mol zo’n drie veulens. Na het overlijden van Pina Colada’s moeder Cinola M kochten ze eerder dit jaar een nieuwe merrie aan bij Monique Peutz: Rousseau-dochter Donnée de Jeu (Rousseau uit Rubinette elite pref prest PROK van Cocktail), een merrie die goed past in hun fokkerij. De halfzus van Veronique Roerinks Adonnee de Jeu, wiens eerste drie nakomelingen Grand Prix lopen, heeft voor de familie Mol echt iets extra’s. Jeroen vertelt: “we zochten al wat langer, maar konden qua moederlijn of afstamming steeds net niet vinden wat ons leek. Deze merrie wordt nu zestien, net wat aan de oude kant van wat we zochten, maar ze is spijkerhard, drachtig en verder alles wat we zochten. Ze heeft de uitstraling van onze Nimmerdor merrie en ze lijken qua kleur, type en aftekeningen ook heel erg op elkaar.”

Vooruit, niet inleveren
De hengstenkeuzes bepalen Jan en Jeroen meestal samen. Hoewel ze soms iets andere ideeën hebben, komen ze er altijd samen uit. Jan: “Ik heb geen hekel aan een jonge, commerciële hengst, maar als ik een paard aan wil houden dan moet het óók voor onze fokkerij interessant zijn.” Daarom kijkt de fokker altijd eerst minstens één jaargang van een hengst aan, waarbij hij bij de nakomelingen van hengsten vooral kijkt naar de kwaliteit in de breedte. “Een hengst die één of een paar uitschieters heeft gebracht zegt mij niet zoveel, hoe goed die uitschieters ook zijn. Iedere hengst kan een toevalstreffer hebben. Een collectie van een hengst moet over de breedte goed zijn. Ik houd van opbouwen en niet van gokken.” Ook wil Jan bij zijn hengstenkeuze nergens op hoeven inleveren. “Ik wil niet met een hengst fokken met bijvoorbeeld een matige stap, ook niet wanneer de merrie goed stapt, dan ben je aan het inleveren. Wij hebben merries met Flemmingh-bloed. Van vroeger uit weten we bij dat Flemmingh-bloed de rug en lendenen aandacht nodig hebben. We zijn nu zo’n drie, vier generaties verder, maar nog steeds wil ik geen hengst gebruiken die in de rug niet goed is. Ik wil graag behouden wat we opgebouwd hebben. Eigenschappen vasthouden óf vooruit, niet inleveren.”

Sterke merrielijn
De merrielijn van de familie Mol brengt al jarenlang veel goede paarden voort, waarbij Jan en Jeroen ook steeds kijken naar wat ze willen verankeren of verbeteren. Vooral op keuringen presteren de nakomelingen uit deze lijn sterk. “We horen weleens dat er iets meer sport in ons lijntje mag zitten, en dat is misschien ook wel zo”, vertelt Jan. “Maar weet je wat het probleem is? De merries uit deze lijn zijn heel interessant om mee te fokken en worden allemaal vlot elite. En ze geven gewoon heel fijne nakomelingen. Daarnaast verkoop ik ze als veulen al, dus de sportcarrière heb ik niet in de hand. Dat is aan de mensen die de veulens kopen.”

Elisa2

Berichten: 37239
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: Vandaag, 09:03

Mooie en leerzame fokkersvisie. +:)+