Wetenschappers hebben ontdekt dat sommige allergietesten bij paarden niet betrouwbaar zijn.
Net als bij mensen hebben paarden ook allergieën, sommige, zoals overgevoeligheid voor insectenbeten en een reactie op pollen, komen vaker voor. Anderen zijn zeldzaam bij paarden, zoals voedselallergieën. Omdat voedselallergieën bijna niet voorkomen bij paarden worden de symptomen vaak gekoppeld aan andere aandoeningen. Jeuk, netelroos en beschadigingen aan de huid door het schuren van de huid kunnen tekenen zijn dat een paard een voedselallergie heeft.
Op dit moment zijn er twee testen beschikbaar om te testen op een voedselallergie bij paarden. De intradermaal test, ook wel bekend als de prik-test in de huid, en de bloed test. Deze bloedtest meet een specifiek eiwit, immunoglobuline E (IgE), dat aanwezig is in het bloed. Er wordt eenmalig bloed afgenomen bij het paard om het vervolgens te testen in het laboratorium. Hierbij wordt er gekeken naar een aanwezige reactie van IgE met bepaalde voedselmoleculen. Voedsel wat bekend staat om een mogelijke allergische reactie bij paarden zijn onder meer mais, suikerbiet, haver, rogge en gerst.
In mensen zijn deze testen in 50-60% van de gevallen vals positief, dit wil zeggen dat de test een positief resultaat geeft terwijl de patiënt geen allergie heeft. De IgE bloedtest heeft verschillende punten waar rekening mee gehouden moet worden: - Hoge concentratie van IgE kan ook voorkomen bij gezonde paarden. - Het voedselmolecuul wat de allergische reactie veroorzaakt hoeft niet aanwezig te zijn in de groep moleculen waarop getest wordt. Hierdoor kan een vals negatieve uitslag ontstaan. - Er kan een kruisreactie ontstaan. Dit wil zeggen dat sommige voedingen veel op elkaar lijken op molecuul niveau en daardoor voor een positieve uitslag kunnen zorgen.
Omdat de test niet erg betrouwbaar is besloten een aantal wetenschappers een onderzoek uit te voeren. Hiervoor verzamelden zij bloedmonsters van zeventien paarden bij de start van het onderzoek en nogmaals veertien dagen later.
De paarden die positief bleken te zijn voor IgE werden aan een speciale provocatietest onderworpen. Zij kregen twee keer per dag 100 gram gevoerd van het voer waar ze allergisch op reageerden, daarnaast kregen zij een basis voeding van hooi en vitaminen en mineralen supplementen.
De resultaten waren opvallend, zeven paarden bleken negatief te testen op dag nul en dag veertien. Maar één paard bleek positief te testen op beide dagen voor hetzelfde voedselallergeen. Tijdens de provocatietest toonde geen enkel paard klachten als jeuk, schilfers en toonden ook geen veranderingen in hun conditie of bloed dat wees op een voedselallergie, ondanks dat zij een positief resultaat hadden in de allergietest.
De wetenschappers concludeerden dat de verkeerde uitslagen van de test misleidend waren en konden leiden tot onnodige of zelfs ongezonde veranderingen in het voermanagement.
“Het is belangrijk dat paardeneigenaren een dierenarts met een specialisatie in dermatologie raadplegen bij klachten van het paard. Daarnaast is het belangrijk dat dit gebeurt door een dierenarts die werkzaam is in de omgeving van het paard omdat alleen op die manier op de allergenen getest kan worden die in de omgeving veel aanwezig zijn.”, aldus één van de wetenschappers.
Nou dat weet ik wel zeker, dat veel allergie klachten aan voer gerelateerd zijn. Mijn paard gediagnosticeerd op zomerexceem is na het overzetten op ander voer al ruim 2 jaar klachten vrij.