Duidelijkheid over BTW-tarieven paardensector

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Duidelijkheid over BTW-tarieven paardensector

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-09-14 19:03

Persbericht / http://www.bokt.nl


De Sectorraad Paarden (SRP) is lang in gesprek geweest met het Ministerie van Financiën over de btw-tarieven voor de paardensector. Het bestuur van de SRP is dan ook blij dat de Staatssecretaris van Financiën zeer onlangs duidelijkheid heeft gegeven over het verlaagde btw-tarief (6%) bij:
  • de levering van dekhengsten en fokmerries, ook als ze mede voor de sport worden gebruikt;
  • de opfokdiensten en africhting.
(besluit van 4 september 2014, nr. BLKB2014/123M)

Dit besluit geeft weer meer duidelijkheid en zekerheid. Het is - nog - niet helemaal zoals de SRP het graag in het belang van de sector zou willen, maar er is wel weer een stap gezet.

Het besluit houdt het volgende in:

Levering van dekhengsten en fokmerries
Indien een dekhengst of fokmerrie uitsluitend bestemd is voor gebruik in de fokkerij, geldt bij de levering (verkoop) het 6%-tarief.
In veel gevallen wordt een dekhengst of fokmerrie ook ingezet voor de sport. Het was dan in de praktijk onduidelijk welk btw-tarief dan bij een verkoop gold. Op initiatief van de SRP geeft de Staatsecretaris nu duidelijkheid:
  • voor dekhengsten die ook worden gebruikt in de sport mag de verkoopprijs gesplitst worden in 75% belast tegen het 6%-tarief en 25% belast tegen het 21%-tarief;
  • voor fokmerries die ook worden gebruikt in de sport mag de verkoopprijs gesplitst worden in 50% belast tegen het 6%-tarief en 50% belast tegen het 21%-tarief;
  • indien een ondernemer van mening is dat een hiervan afwijkende verdeling beter recht doet aan de feitelijke situatie, dan kan dat maar dan moet hij dat wel aannemelijk kunnen maken.

Opfokdiensten en africhten
De ‘oude’ regeling voor opfokdiensten en africhting blijft in stand. Het 6%-tarief geldt voor:
  • de zuivere opfok. Deze diensten zijn gericht op het laten opgroeien van het jonge paard tot een jong volwassen paard. Het paard wordt verzorgd en sociaal en handelbaar gemaakt, zonder dat er verdere prestaties van het paard verwacht worden.
  • - de africhting. Deze diensten zijn gericht op het (verder) socialiseren van het paard, het zadelmak maken en het zodanig africhten dat het geschikt is voor gebruiksdoeleinden als rij- of menpaard. Voor de africhting geldt een maximale termijn van 6 maanden (tenzij een langere termijn kan worden aangetoond). De africhting eindigt in ieder geval zodra er een startpas voor het paard wordt aangevraagd dan wel aan het einde van het vijfde levensjaar van het paard.

Voor het trainen van een paard tot dressuur- of springpaard op B of ander niveau geldt volgens de Staatssecretaris niet het 6%-tarief maar het 21%-tarief.

senna21

Berichten: 11850
Geregistreerd: 17-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-14 19:28

Ik denk dat er in Nederland de komende tijd heel wat paarden bij komen die 'sociaal en handelbaar moeten worden gemaakt'. :)

paardje1983
Berichten: 1395
Geregistreerd: 04-01-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-14 19:36

senna21 schreef:
Ik denk dat er in Nederland de komende tijd heel wat paarden bij komen die 'sociaal en handelbaar moeten worden gemaakt'. :)

dan zit ik de komende tijd niet zonder werk :D

NatasjavE

Berichten: 30864
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-14 21:12

En dan mogen ze ook wel eisen stellen van wat een uitsluitend fokmerrie is. Anders is alles wat merrie is fokmerrie.

En ook een beetje raar. Sommige merries worden alleen in de sport uitgebracht om fokmerrie te worden.
Je moet tenslotte om het keur predikaat te krijgen eerst een sportprestatie neerzetten.

Dat maakt de merrie nog geen sportpaard. Dat maakt het een waardevolle fokmerrie.

bliver
Berichten: 3043
Geregistreerd: 23-08-07

Re: Duidelijkheid over BTW-tarieven paardensector

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-14 08:46

Hirr kan nog iedereen zijn eigen draai aangeven. Wanneer is een merrie een fokmerrie bijvoorbeeld. Komt de belastingdienst elke merrie controleren of ze een veulen heeft gehad?