
Sprong door een hoepel.
foto: wwww.thehorseagilityclub.com
Toen de Britse Vanessa Bee, een instructrice in Horsemanship, een jaar geleden club voor behendigheid met paarden in wedstrijdverband op richtte, wist nog niemand dat deze manier van beweging geven zo populair zou worden.
De sport is losjes gebaseerd op behendigheid voor honden, en kan aan het halstertouw of zelfs los worden uitgevoerd. Op dit moment bestaat de club bijna 13 maanden en heeft reeds 425 leden uit 10 landen.
"Het lijkt goed aan te slaan," aldus Vanessa. "Het is een leuke manier om weer eens wat anders te doen met je paard of pony. We hebben zelfs een competitie, met gekwalificeerde instructeurs en reglementen."
"Er zijn niet zoveel mogelijkheden in wedstrijdverband als je niet wilt rijden of wegens omstandigheden niet meer kunt rijden. Het enige alternatief tot voor kort was keuringen. De behendigheid met paarden is ontzettend leuk om te doen. Alle paarden en pony's boven de twee jaar oud mogen meedoen. Het maakt niet uit hoe groot of hoe zwaar ze zijn, en dat maakt het juist zo leuk. We hebben in de behendigheid pony's gezien van 90 centimeter, maar ook van 1.90m. Er worden ook elementen uit de vrijheidsdressuur behandeld en alle gezonde dieren kunnen daar aan meedoen."
Behalve dat het een leuke sport is om te doen, is het ook goed voor jonge paarden om op deze manier alvast kennis te maken met competities. "Het geeft een jong dier een goede basis. Ze moeten je volledig vertrouwen wanneer ze onder een vliegengordijn heen gaan en door een hoepel moeten springen. Ook word er bijvoorbeeld los of aan het halstertouw een klein parcours gesprongen. De beginnende combinaties beginnen vaak aan het halstertouw, en op het hogere niveau moeten de paarden zelfstandig door en over allerlei hindernissen of tunneltjes lopen en doen zo een gooi naar de snelste tijd en een foutloos parcours. Bij een aantal hindernissen zoals de brug is het net als in de hondensport, de bedoeling dat het paard een aantal witte vlakken raakt met zijn benen, anders volgen er strafpunten."
"De juryleden beoordelen ieder obstakel met twee cijfers: een voor een goede communicatie tussen mens en paard en een cijfer voor een goede manier van horsemanship. Behalve dat het gewoon ontzettend leuk is om te doen, merk je ook echt dat de paarden steeds fanatieker worden. Ze lijken het zelf ook echt leuk te vinden."
Kijk hier voor meer filmpjes.
Voor meer info kijk op http://www.thehorseagilityclub.com