
Mouse ontmoet Marc, het originele paard.
Amerikaanse onderzoekers uit Texas hebben een veulen weten te klonen door eicellen, genaamd oocytes, uit een levende merrie te gebruiken. Daarmee is het veulen, genaamd Mouse, het eerste veulen dat uit oocytes van een levende merrie wordt geboren.
Het veulen kwam ter wereld dankzij de onderzoekers van de Texas A&M universiteit.
"Ik heb altijd al drie paarden gewild," aldus Kit Knotts, trotse eigenaar van Mouse.
"Ik belde en mailde diverse lipizzanerfokkers, maar alles wat ik tegen kwam was te klein, te jong, te oud, kreupel of nog erger. Ik realiseerde me dat ik gewoon een tweede Marc wilde, mijn lipizzanerhengst die al vele prijzen heeft gewonnen.
Mijn dierenarts vertelde me dat deze universiteit bezig was met klonen, en zodoende heb ik hen benaderd en zijn we om de tafel gaan zitten om de opties te overwegen."
De universiteit, onder leiding van Dr Hinrich, is bekend vanwege het eerst gekloonde veulen dat in 2005 werd geboren in Noord Amerika, en dat het derde gekloonde paard ter wereld was. Sindsdien heeft het laboratorium van de universiteit twaalf gekloonde veulens geproduceerd. Op dit moment zijn er drie laboratoria ter wereld die succesvol gekloonde veulens kunnen produceren: Texas A&M University, Viagen (een commercieel bedrijf in Texas, en het lab van Cesare Galli (Cryoozotech).
"We hebben zo'n twee jaar aan deze kloon gewerkt," aldus professor Hinrichs. Mouse is het eerste veulen dat geproduceerd werd middels het gebruik van eicellen van levende merries. We hebben de eicellen gekregen door onze kudde onderzoeksmerries via dezelfde manier als dat dit bij mensen wordt gedaan.
"We hebben de eicellen gebruikt voor het kloonproces, en dit was erg moeilijk omdat we maar een beperkte tijd met een eicel kunnen werken. Tijdens het proces hebben we tevens een nieuwe techniek gebruikt die is getest op muizen die last hadden van geboorteproblemen.

"Mevrouw Knotts heeft onze methodes altijd ondersteund terwijl wij haar paard probeerde te klonen, en heeft zelfs haar veulen Mouse genoemd, ter ere van het onderzoek dat mede verantwoordelijk is voor zijn geboorte."
Het proces begon met biopsie van huidcellen die van de hengst Marc werden genomen. Tijdens het kloonproces werden eicellen van een levende merrie genomen. Verschillende embryo's ontwikkelden zich en werden verstuurd naar het Hartman Equine Reproduction Centre, een embryo transfercentrum in Texas, dat erg dicht bij het laboratorium van Hinrichs ligt. De merries van dit transfercentrum kregen de embryo's geimplanteerd."
Minnie, de merrie die Mouse uiteindelijk ter wereld bracht, verbleef in eerste instantie 200 dagen op het centrum in Texas, en mocht daarna naar de stal van Knotts. Helaas vertoonde de merrie tekenen van een naderende vroege bevallingm, en werd naar de universiteit van Florida gebracht voor observatie en zonodig ingrijpen.
Uiteindelijk werd Mouse geboren en een groep veterinairen die gespecialiseerd zijn in te vroeg geboren veulens, zorgen ervoor dat hij alle zorg kreeg die hij nodig had om door de eerste kritische weken heen te komen.
"Ik vond het geweldig dat we Minnie een aantal maanden bij ons thuis hebben gehad," aldus Knotts. "Het teamwork tussen Hinrichs en haar collega's van de universiteit in Florida is geweldig geweest. Ze hebben het leven van Mouse letterlijk meerdere keren geredt, voor en na de geboorte."
Mouse is een identitieke kopie van het originele paard, Marc. Er zullen echter naarmate het veulen ouder wordt, verschillen kunnen optreden omdat het paard wordt blootgesteld aan de omgeving en indrukken op doet.
"Ik ben erg benieuwd hoe Mouse zich gaat ontwikkelen, en ik ben er trots op dat dit veulen geboren is. Uiteindelijk zal dit veel belangrijker zijn in de paardenfokkerij dan de meeste mensen zich realiseren."
Klik hier voor foto's.