Esdoornschimmel is mogelijke veroorzaker Atypische Myopathie

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Cayenne
Crazy Bird Lady en onze Berichtenkampioen!

Berichten: 110826
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Esdoornschimmel is mogelijke veroorzaker Atypische Myopathie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-05-10 13:25

Nieuwsredactie / Faculteit Diergeneeskunde Utrecht


Afgelopen weken zijn er veel gevallen gemeld van ‘atypische myopathie’, de voor paarden dodelijke spierziekte. Al eerder werd door onderzoekers van de Universiteit Utrecht de biochemische oorzaak van atypische myopathie vastgesteld: een verstoring van de vetverbranding, in de humane geneeskunde bekend als ‘MADD’ (Multiple Acyl-CoA Dehydrogenase Deficiëntie). Hierop werd een diagnostische test voor de aandoening ontwikkeld op basis van urineonderzoek. Tevens leidde het onderzoek tot het idee dat er toch een onbekende ‘toxische trigger’, een als katalysator werkende stof, betrokken moest zijn bij het ontstaan van de verstoorde vetverbranding. Esdoornbladeren met een endofyt (symbiotische schimmel) erop lijken de boosdoener te zijn.

Veertien paarden die verdacht werden van atypische myopathie in de herfst van 2009 en lente van 2010, zijn uitgebreid onderzocht door wetenschappers van de Universiteitskliniek Paard, faculteit Diergeneeskunde. Bij zeven van deze paarden werd na urineonderzoek de diagnose atypische myopathie gesteld. In de weides waar de paarden stonden zijn bij al deze dieren esdoornbladeren en/of esdoorntakjes gevonden. Uit het Nederlands epidemiologisch onderzoek bleek het eten van esdoornbladeren met een endofyt erop een rode draad te zijn in het optreden van atypische myopathie. Mogelijk is de wat zoete smaak ervan voor paarden aantrekkelijk.

Bij atypische myopathie (die bij mensen erfelijk is, in tegenstelling tot bij paarden) werken enkele belangrijke enzymen van de vetstofwisseling niet meer. Daardoor komt er een ophoping van schadelijke stofwisselingsproducten en een tekort aan de stofwisselingsproducten die energie leveren. Hierdoor krijgen paarden stijve spieren, waarneembaar in een afwijkende gang of het met veel pijn gaan liggen van het paard. De spierenzymactiviteit in het bloed is erg hoog door het spierverval, de urine wordt donker (roodbruin) doordat de afvalstoffen van de spierafbraak uitgeplast worden.

In de regel sterft 70-90% van de betrokken paarden aan deze aandoening, vaak binnen 72 uur. De ziekte is niet besmettelijk, maar komt wel voor in uitbraken. De grootste uitbraak tot nu toe was in de herfst van 2009 toen in meer dan tien landen in Europa 371 gevallen werden geregistreerd waarvan 265 dieren (71%) stierven.


Loopt mijn paard risico?

Paarden die op weides staan met esdoornbomen in de buurt lopen mogelijk gevaar. Het belangrijkste op dit moment is het voorkomen van opname van (mogelijk met schimmels besmette) esdoornbladeren en twijgen. Het beste is om de paarden naar een weide te brengen waar goed gras is zonder bladeren of takjes. Als dit niet mogelijk is, is het noodzakelijk de weide te ontdoen van esdoornbladeren en twijgen. Het tijdens het weideseizoen opstallen van uw paard(en) is niet in het belang van het dierenwelzijn.


Wat kan ik doen ter preventie?

De gezondheid van uw paard(en) begint met een goed afweersysteem. Ontworm en vaccineer de paarden tijdig en geef ze een schuilstal om te voorkomen dat ze langere tijd nat en koud staan. Voer de paarden bij, zodat ze geen vreemde dingen eten. Leg dit voer liefst in de stal of op een droge plek en niet op de grond, want dan kan er schimmel op het voer ontstaan.


Wat moet ik doen als ik vermoed dat mijn paard atypische myopathie heeft?

Een paard met atypische myopathie moet direct op rust. Zet het paard op stal als het daar dichtbij is en dek het met een deken warm toe. Geef het voldoende te eten en te drinken. Dwing het paard niet te lopen; dit maakt de klachten erger.

Neem meteen contact op met de dierenarts. Ga niet met het paard reizen, maar laat de arts naar het paard komen. De dierenarts kan het paard infusen geven en proberen de afvalstoffen uit het lichaam te spoelen. De dierenarts kan ook de vetstofwisseling ondersteunen met carnitine en de glucosestofwisseling activeren met glucose infuus met insuline. Het paard heeft pijnstillers, onstekingsremmers en spierontspanners nodig.


Wat kunt u doen voor het onderzoek naar deze ziekte?

Als u een ziek dier heeft, kunt u uw dierenarts vragen bloed(plasma) af te nemen en urine op te vangen (hier zijn kosten aan verbonden). Daarnaast kunt u blad of takjes die in de weide liggen verzamelen. Hierna kunt u samen met uw dierenarts de enquêtes invullen op http://www.myopathieatypique.be.
Bloeduitslagen, urine, materiaal uit de weide en een print van de enquêtes stuurt u op naar:

Faculteit Diergeneeskunde
Universiteitskliniek Paard
Afdeling Inwendige Ziekten
T.a.v. Han van der Kolk / Cornélie Westermann
Yalelaan 114
3584 CM Utrecht

Het kliniekteam van Inwendige Ziekten Paard , Universiteitskliniek Paard hoopt u hiermee voor het moment voldoende geïnformeerd te hebben. We werken hard aan het wetenschappelijk onderbouwen van onze vermoedens over de rol van esdoorn met endofyt bij atypische myopathie en zullen u opnieuw informeren wanneer er meer bekend is.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 37350
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Re: Esdoornschimmel is mogelijke veroorzaker Atypische Myopathie

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 13:30

Zou het werkelijk de oorzaak zijn van zoveel ellende. Dan is de oplossing wel vrij gemakkelijk, het zou echt heel erg fijn zijn als dat zo is. Dan kan er ook veel ellende in de toekomst voorkomen worden.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 13:32


DjeenieJarig

Berichten: 1140
Geregistreerd: 05-08-04
Woonplaats: In de polder

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 13:32

Ben benieuwd wat er nog meer uit het onderzoek van de met endofyten besmette esdoornblaadjes komt... :)

eekhoornerik

Berichten: 7261
Geregistreerd: 14-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 13:32

Eindelijk een doorbraak in de oorzaak van deze vreselijke ziekte.

In het begin van de meldingen in de herfst van 2006 werd er nog volop gespeculeerd over de mogelijke oorzaak in het eten van eikebladeren (zie centraal topic AM op Medisch).

We zaten dus toch op een redelijk goed spoor met alle bokkers uit het topic op zoektocht naar een mogelijke oorzaak.

tjady

Berichten: 3460
Geregistreerd: 11-10-05

Re: Esdoornschimmel is mogelijke veroorzaker Atypische Myopathie

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 13:38

Het zou een doorbraak zijn. Omdat mijn behandelde dierenartsen zeiden dat het een mogelijk reden was, zijn we flink gaan kappen.
Bij mij om het weiland stonden ook esdoornbomen en ook met schimmel in de bladeren. We hebben in het voorjaar al heel veel esdoorn omgehaald. Nu alles in weer in blad staat, zijn we er toch een paar vergeten. Die staan nu nog op de nominatie om gekapt te worden. Ik kan bij die bomen op de bladeren al de schimmel zien zitten.

Sientje

Berichten: 6530
Geregistreerd: 27-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 13:41

karuna schreef:
Zou het werkelijk de oorzaak zijn van zoveel ellende. Dan is de oplossing wel vrij gemakkelijk, het zou echt heel erg fijn zijn als dat zo is. Dan kan er ook veel ellende in de toekomst voorkomen worden.


Dat is precies mijn gedachte!
Vraag me trouwens wel af wat er gebeurd is met de theorie over dat de Clostridium sordellii mogelijk de veroorzaker zou zijn... :? (Cayenne @ [VN] Mogelijke oorzaak voor atypische myopathie ontdekt)

Marijkjuh

Berichten: 8300
Geregistreerd: 24-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 13:42

Wat fijn dat ze nu eindelijk een mogelijke oorzaak hebben :) Hopelijk kunnen we zo met z'n allen voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

Marigold

Berichten: 12600
Geregistreerd: 11-03-05
Woonplaats: Noorden

Re: Esdoornschimmel is mogelijke veroorzaker Atypische Myopathie

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 14:19

oké, interessant!
ik ga straks gelijk kijken wat voor bomen er bij het weitje staan, behalve de kastanje.

Au3

Berichten: 584
Geregistreerd: 24-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 16:06

Toevallig 3 weken geleden hetzelfde verhaal gehoord bij een in de buurt gelegen wei. 2 jonge paarden dood ( eerst met spoed naar Utrecht vanwege koliekachtige verschijnselen) en later werd daar vastgesteld, dat de paarden wrs zijn bezweken omdat de gemeente de naburige esdoorn had gesnoeid en het snoeisel of niet opgeruimd had, of afgevoerd had via de paardenwei. In elk geval waren die esdoornbladen de oorzaak van het overlijden van de paarden. Nooit geweten dat er geen esdoorns rondom een paardenwei mochten staan. Ga straks direct even eens goed langs het perceel lopen, aangezien er een dikke windsingel omheen staat.

bluebell
Berichten: 210
Geregistreerd: 12-01-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 16:21

Ik heb even naar de foto,s gekeken en begin nu erg te twijfelen.
Wij hebben thuis canadese eiken staan en de bladeren lijken heel erg op deze esdoorns.
Zijn er hier kenners die weten of deze kwaad kunnen?

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 16:47

Zou fijn zijn als het nu eindelijk bekend is wat de oorzaak is van deze nare ziekte.. Het zou wel een hoop verklaren.

tjady

Berichten: 3460
Geregistreerd: 11-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 17:03

bluebell schreef:
Ik heb even naar de foto,s gekeken en begin nu erg te twijfelen.
Wij hebben thuis canadese eiken staan en de bladeren lijken heel erg op deze esdoorns.
Zijn er hier kenners die weten of deze kwaad kunnen?



Ik dacht dat canadese eiken, esdoorn waren, maar zeker weten doe ik het niet.

FaberSmid

Berichten: 5025
Geregistreerd: 19-06-09
Woonplaats: Forge & smithy

Re: Esdoornschimmel is mogelijke veroorzaker Atypische Myopathie

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 17:23

Esdoorn en eik zijn toch niet een dezelfde familie?

rensju

Berichten: 1599
Geregistreerd: 13-08-05
Woonplaats: Friesland

Re: Esdoornschimmel is mogelijke veroorzaker Atypische Myopathie

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 17:31

Het zou heel mooi zijn dat er een duidelijke oorzaak voor deze ziekte is. Ik vraag me af of het ook geld voor de heggen van esdoorns? Ik ben verhuisd, maar bij ons vorige huis stonden de pony's langs een esdoornheg :S Nooit wat gebeurd maar toch..
Mijn moeder wil in de tuin van ons huidige huis ook weer een esdoornheg planten, misschien toch niet zo'n goed idee?

hilden1971
Berichten: 674
Geregistreerd: 09-08-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 17:53

Even een tip; Drie maal daags 18 gestampte biergist tabletten oplossen in een klein beetje water, en middels een oude wormenspuit toedienen. Helpt enorm om heel snel het bloed te reinigen bij bovenstaand probleem maar ook bij het zogenaamde maandagochtend ziekte spierbevangenheid. Succes verzekerd.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 37350
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Re: Esdoornschimmel is mogelijke veroorzaker Atypische Myopathie

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 18:14

De canadese eik is dat niet de Maple leaf? Ik dacht dat dat een totaal andere soort is.

mysa

Berichten: 10547
Geregistreerd: 14-07-07
Woonplaats: Veluwe

Re: Esdoornschimmel is mogelijke veroorzaker Atypische Myopathie

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 19:18

Maple is Esdoorn. Canadese Esdoorn is rood, voorzover ik weet, Canadese eik ken ik niet, verbastering van termen waarschijnlijk.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 37350
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Re: Esdoornschimmel is mogelijke veroorzaker Atypische Myopathie

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 19:56

Dan zou het idd een esdoorn familie zijnen dan ook een risico misschien.

DubbelFun

Berichten: 88833
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Re: Esdoornschimmel is mogelijke veroorzaker Atypische Myopathie

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 20:05

Hebben we het dan over de Rhytisma acerinum ??

Sientje

Berichten: 6530
Geregistreerd: 27-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 22:23

DubbelDun schreef:
Hebben we het dan over de Rhytisma acerinum ??

Dat zou ik ook wel willen weten.

patrick76
Berichten: 1366
Geregistreerd: 29-09-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 22:25

onze pony is paar weken terug ook overleden aan deze zietke. Bij ons weiland is alleen geen enkele esdoorn te bekennen.

HannahFrouk

Berichten: 3879
Geregistreerd: 29-01-04
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Esdoornschimmel is mogelijke veroorzaker Atypische Myopathie

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 23:02

Ik hoop dat dit dan de oorzaak is. Dan heb je tenminste het idee dat er actie genomen kan worden.

xcomplientx
Berichten: 2268
Geregistreerd: 24-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 23:09

patrick76, is het mogelijk dat het in het hooi heeft gezeten?

Marigold

Berichten: 12600
Geregistreerd: 11-03-05
Woonplaats: Noorden

Re: Esdoornschimmel is mogelijke veroorzaker Atypische Myopathie

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-10 23:24

of de wei in is komen waaien?