
foto door Margreet
“Paarden lijken in staat te zijn om hun voedselinname aan te passen aan hun behoeftes. Zij grazen dan bijvoorbeeld langer, korter, sneller of langzamer. Ook de locatie van het gras dat ze opeten lijkt hier verband mee te hebben. Deze behoeftes zijn afhankelijk van de kwaliteit en het voorhanden zijn van wat de weide te bieden heeft aan voedingsstoffen.”, aan het woord is professor Géraldine Fleurance. Zij is hoofdonderzoekster aan het Franse Horse and Equitation Instituut en het Nationaal Intiteut voor Agricultuur onderzoek (INRA).
Tijdens het onderzoek werden aan tweejarige merries diverse stukken gras aangeboden. Deze stukken gras, van een bepaalde grote, waren inclusief 10 centimeter ondergrond vers van het oorspronkelijke weiland afgehaald. In één experiment kregen de paarden gelijkwaardig gras aangeboden. Het enige verschil was de lengte van het gras. In het tweede experiment kregen de paarden de keuze uit lang gras van slechte kwaliteit, gemiddeld lang gras van gemiddelde kwaliteit en kort gras van goede kwaliteit.
De keuze van de paarden was, volgens Fleurance, afhankelijk van de voedingswaarde. “Bij het eerste experiment was de proteïnewaarde ongelimiteerd. Paarden kozen voor het langere gras waardoor het gras sneller werd verteerd. Bij het tweede experiment kozen de paarden om hun proteïne inname te maximaliseren en gingen voor het kortere gras toen de proteïne toename bij het langere gras minder werd.”
“De paarden besteedden zeventig procent van de graasperiode aan het korte gras. Daarbij was het malen van het gras met 45 procent minder alvorens het werd door geslikt. Op deze manier maximaliseerden de paarden inname van proteïne waarbij er zo min mogelijk energie werd verspild.”, aldus Fleurance.
“Het korte gras biedt op deze manier wel meer proteïne, maar de netto energie die eruit te halen valt, in vergelijking met het langere gras is korter. De paarden wisselen daarom misschien kort en lang gras af om de proteïne en energie-inname af te wisselen.”
Verwant artikel
[VN] Goede bemesting zorgt voor een goede weide
[VN] Voorjaarsgras bevat dit jaar ruim 76 procent meer suiker