
foto door Qimm.
Het besluit van de Tweede Kamer om de grote grazers in de Oostvaardersplassen te laten bijvoeren was ongetwijfeld goed bedoeld. Maar het creëert meer problemen dan het oplost.
Door de runderen, paarden en herten bij te voeren wordt voorkomen dat een deel van de populaties de hongerdood sterft. Maar wat blijft is het onderliggende probleem: de populatie grazers in de Oostvaardersplassen is te groot.
In deze krant kwam gisteren natuurbeheerder Robert van Baarle aan het woord, die dit probleem heeft zien aankomen. Van Baarle nam tien jaar geleden ontslag bij Staatsbosbeheer omdat hij geen gehoor vond voor zijn waarschuwingen. Hij riep toen al dat de Oostvaardersplassen geen leefgebied vormen dat grote aantallen runderen, paarden en herten kan dragen.
De grazers hebben hun nut, ze houden het gras kort, maar hun aantal moet beperkt worden. Gebeurt dat niet, dan richt hun gegraas schade aan die diverse soorten vogels moeten bezuren.
Het komt op een gegeven moment door voedseltekorten vanzelf tot een beperking van de populaties herten, paarden en runderen. Maar in een gebied als de Oostvaardersplassen moet je het zo ver niet laten komen, en de aanwezigheid van grazers preventief beperkt houden, aldus Van Baarle.
Hij was tien jaar geleden niet de enige die zo dacht. En de huidige minister op dat departement is bepaald geen voorstander van bijvoeren. Maar de Kamer dwong hooi af, om sterfte onder de runderen, herten en paarden te voorkomen.
Rationele gronden voor dat besluit zijn er niet, emotionele des te meer. Dat had de Kamer moeten inzien. Dat emoties oplaaien als een kwart van de populaties herten, runderen en paarden de winter met de dood moeten bekopen, is logisch. Maar de volksvertegenwoordigers hadden daar tegenover de nuchtere constatering moeten stellen dat bijvoeren het probleem alleen maar vergroot.
Dat dat niet is gebeurd, tekent de veranderde positie van het dier in ons denken. Het dier heeft een bijna heilige status gekregen. Al geldt dat niet voor alle dieren, want we zijn erg selectief. Daar zijn de vogels in de Oostvaardersplassen inmiddels ook wel achter.
Het is niet nodig lijdzaam toe te zien hoe grote aantallen runderen en herten de hongerdood sterven. Wel nodig is de erkenning dat hun aanwezigheid in de Oostvaardersplassen beheer behoeft.
Verwante artikelen:
[VN] Konikpaard dood bij oversteek ijs van Oostvaardersplassen
[VN] Stichting sommeert Staatsbosbeheer inzake Koniks
[VN] Konikpaarden Oostvaardersplassen blijven aan de overkant
[VN] Stichting verwijt staatsbosbeheer wanbeleid mbt Koniks
[VN] Tweede kamer lijkt af te zien van bijvoeren Konikpaarden
[VN] Honderdnegentig Koniks dood door strenge winter *update*
[VN] Stichting doet aangifte tegen Staatsbosbeheer
[VN] Minister Verburg vindt uitgemergelde konikpaarden "natuur"
[VN] PvdD dient motie over afschieten in Oostvaardersplassen in
[VN] Tweede kamer wil "wilde" grazers nu gaan bijvoeren
[VN] Dieren in Oostvaardersplassen worden nu snel bijgevoerd