Rivano

Luiza en Samba
foto door Reuters.
Nadat zij in 2008 al in het nieuws kwam als jongste paardensportdeelneemster ooit aan de Olympische Spelen, schrijft de inmiddels 18-jarige Luiza Almeida Tavares nu opnieuw geschiedenis door als eerste Zuid-Amerikaanse amazone aan de kwalificatie eis voor de FEI World Dressage Cup - Finale te voldoen. Tijdens Indoor Brabant, gehouden op 25 tot en met 28 maart in´s Hertogenbosch, zal zij met de 11-jarige Lusitano hengst Samba (Inca x Habil) Brazilië wederom vertegenwoordigen.
Luiza verkreeg deze finale startplek nadat zij zoals is voorgeschreven minimaal 3x tijdens 2 verschillende internationale FEI evenementen een percentage van 68% of meer toegedeeld kreeg van een jury met olympische status. In oktober verkreeg de combinatie respectivelijk 70,00% van de Canadese Elizabeth McMullen en 70,750% van de Mexicaanse Maribel Alonso. Haar plaats werd in november 2009 tijdens de CDI*3 in São Paulo veiliggesteld door een 70,250% van wederom Maribel Alonso. Nadat het enthousiaste publiek naar braziliaans gebruik massaal door het manegedak ging, nam de combinatie alle overige twijfels weg doordat ze ook nog eens 69,500% van de Amerikaanse Axel Steiner en een fantastische 73,250% van Mercedes Campdera toebedeeld kregen.
Hoe anders had het kunnen lopen toen de zesjarige Luiza op de stoeterij van haar vader op het paard klom om aan de in Brazilië zeer populaire springwedstrijden mee te doen. Na enige jaren werd haar aangeraden om naast het springen enkele dressuurlessen te volgen om zo haar houding te paard te verbeteren. De dressuur beviel haar zo goed, dat het ze springen achter zich liet en zich volledig op de dressuur stortte. Na in 2006 Braziliaans kampioen te worden bij de junioren begon haar pad naar succes pas echt, vele podiumplaatsen tijdens alle belangrijke wedstrijden in Brazilie verder, vertegenwoordigde ze haar land als 15-jarige tijdens de Pan American Games waar ze gezamenlijk een bronzen team-medaille binnenhaalde. Gevolgd door de succesvolle Olympische Spelen in 2008, zal zij in 2010 tijdens de FEI World Dressage Cup Finale in ´s Hertogenbosch laten zien dat ruiters uit landen zonder dressuurinfrastructuur, dressuurervaring of dressuurcultuur dankzij doorzettingsvermogen, talent en ambitie toch de top kunnen bereiken.