De legendarische Arabische hengst *Aladdinn is afgelopen maand overleden. De nationale kampioen van Zweden en Amerika stierf in de nacht van 11 januari vredig in de armen van zijn eigenaar op de Taylor Ranch in Utah, Amerika.
*Aladdinn (Nureddin x Lalage) stond op de tweede plaats in de lijst van de beste Arabische dekhengsten aller tijden, gebaseerd op het aantal geregistreerde veulens. In totaal heeft hij meer 1211 nakomeling, waaronder 391 kampioenen, 24 nationale kampioenen bij het onderdeel halter, en 71 nationale winnaars. In 2009 waren er 136 nakomelingen van Aladdinn die een nationale winnaar hebben geproduceerd.
De bruine hengst werd gefokt door Erik Erlandsson uit Zweden. In 1975 kwam hij ter wereld en werd Aladdin genoemd. In 1978 werd hij nationaal kampioen van Zweden, waarbij hij de hoogste punten ooit behaalde in geschiedenis van de Zweedse hengstenkeuring voor Arabieren.
In 1978 verhuisde de hengst naar Amerika. Hij kreeg een extra "n" in zijn naam, omdat er in Amerika al een Aladdin als dekhengst bestond. In 1979 werd hij uitgeroepen tot nationaal kampioen van Amerika, waarmee hij direct de allereerste hengst afkomstig uit een ander land werd, die deze titel mocht dragen. Hij was tevens de enige hengst in de geschiedenis van de fokkerij die de vader is van vier hengsten die eveneens nationaal kampioen in Amerika werden.
De afgelopen jaren mocht *Aladdinn genieten van zijn pensioen op de Taylor Ranch. Weekelijks kwamen er bewonderaars op visite. Zijn laatste publieke optreden was in 2005 tijdens de nationale kampioenschappen, waarbij hij uit werd geroepen tot een levende legende.
De eigenaren van *Aladdinn brachten een verklaring over het overlijden van de hengst naar buiten:
"Niet iedereen krijgt het voorrecht om een echte grootheid te mogen bezitten, maar wanneer je een grootheid op stal hebt staan, dan weet je dat direct. Wij zagen het in zijn ogen, iedere dag weer..
Er zijn geen criteria om een paard tot grootheid te bestempelen. Sommige mensen vinden dat een grootheid moet uitblinken in prestaties, uiterlijk en nakomelingen. Wanneer dat de officiele richtlijnen zouden zijn geweest, dan zou Aladdinn deze alsnog met succes kunnen vervullen.
We hebben 13 jaar lang van hem mogen genieten: wanneer hij s'ochtends vroeg naar zijn wei werd gebracht, afgelopen zomer steeds gedaan door mijn zoontje van vier; of tijdens het vieren van zijn dertigste verjaardag op de nationale kampioenschappen in 2005, toen hij alle jonge hengsten nog even liet zien hoe het moet.
Aladdinn had een geweldig karakter en dat, vooral dát maakte hem groot.
En nu.. nu zijn we deze grootheid voorgoed kwijt.. in één nacht.. één moment.. terwijl ik zijn hoofd in mijn armen hield.
Grootheden kom je maar een keer tegen in je leven.
Sommige paarden nemen een stuk van je hart met zich mee wanneer ze afscheid nemen van het aardse leven.
Er zal nooit een tweede Aladdinn zijn.
