Nieuwsredactie
Behoort paardenleed binnenkort tot het verleden?
De gemeente Capelle aan den IJssel is de eerste gemeente van Nederland die gaat werken met een dierenpolitie. Het zou om een dierenpolitie gaan die vergelijkbaar is met de dierenpolitie zoals die in Amerika bekend is, zoals bijvoorbeeld Animal Cops Houston.
Minister Verburg wees Capelle aan voor de landelijke proef. Het gaat om een proef van een jaar en is een initiatief van Joost Eerdmans. Eerdmans was vroeger LPF-Kamerlid, maar is tegenwoordig wethouder in Capelle. Eerdmans is in zijn nopjes met de proef. "Tot nu toe kunnen en mogen ambtenaren weinig doen bij signalen van dierenleed. Met deze uitbreiding van taken kunnen we dierenleed vanaf de eerste melding aanpakken. In Amerika mag de dierenpolitie meteen ingrijpen." Het is de bedoeling dat de betreffende ambtenaren een mishandeld dier ook meteen mogen weghalen.
Twee van de in totaal tien buitengewoon opsporingambtenaren in Capelle gaan het werk als dierentoezichthouder op zich nemen. De beide ambtenaren moeten eerst nog worden opgeleid. De gemeente bekijkt nog wat voor kennis zij moeten opdoen voordat ze aan de slag kunnen. De dierenpolitie gaat samen werken met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), in de volksmond eerder bekend als de Dierenbescherming. De Dierenbescherming heeft ook opsporingsambtenaren met soortgelijke rechten, maar dat zijn er slechts veertien voor heel Nederland. Deze groep wordt wel ondersteund door enkele honderden vrijwillige inspecteurs, maar zij hebben geen bevoegdheden. De Dierenbescherming verwerkt jaarlijks rond de 8000 meldingen van mishandeling of verwaarlozing. Elk jaar worden er honderden dieren in beslag genomen.
Bovenstaand zou inhouden dat deze dierenpolitie zich dus ook concreet mag buigen over paardenleed. Een voorbeeld van afgelopen jaar, waarbij deze politie zelfstandig had mogen ingrijpen, is dat van de de vijf paarden die in Voorburg tot hun knieëen in de modder stonden. De LID wilde eerder niet ingrijpen, omdat de paarden ook nog konden kiezen voor een droge plaats. Uiteindelijk moesten omwoners zelf in actie komen om de leefomstandigheden voor de paarden te veranderen. Maar ook in situaties vergelijkbaar met die van de pony die in Cadzand-bad door een omstander werd gered kan deze politie eerder een actieve rol spelen. Mogelijk kunnen dergelijke situaties zelfs voorkomen worden.
In theorie mag de politie ook ingrijpen bij verregaand dierenleed. In de praktijk ligt de prioriteit vaak elders. De Dierenbescherming reageert positief en verrast op de proef. De dierenbescherming moest het nieuws echter wel via de krant vernemen. De woordvoerder gaf wel aan dat de term ‘dierenpolitie’ misschien niet helemaal past bij de twee ambtenaren die mishandeling en verwaarlozing van dieren gaan controleren en daarnaast ook nog hun gewone werk blijven doen.
De gemeente Capelle aan den IJssel wil in mei beginnen met de proef. Als de proef slaagt zal landelijke invoering volgen.
Je kunt hier een reactie achter laten.