Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
creool schreef:Nou ben ik heel benieuwd:
wat is klassieke dressuur
wat is het engelse rijden
hoe noem je dat wat Anky en de rest van de top in NL rijdt, rijdt?
hoe noem je het rijden wat er gemiddeld op de regionale concoursen gereden wordt?
horseyfries schreef:Als ik soms filmpjes van mensen die "klassiek" trainen voorbij zien komen die nog geen B proef kunnen rijden maar wel al bezig zijn met travers en zelfs piaffe, dan wordt bovenstaande antwoorden dat de klassieke dressuur meer van het paard uitgaat en dat een paard niet iets moet doen voor hij er echt klaar voor is hierdoor wel heel erg tegengesproken in de praktijk.
Alytuiere schreef:Vanuit de academische rijkunst worden de schouderbinnen en travers als bouwstenen gezien. Je begint aan de hand op de volte en als je paard dat kan ga je verder naar de hoefslag met sbw en travers. Hiermee richt je je paard recht, maak je hem soepel/buigzaam.
Alytuiere schreef:Bij de engelse dressuur zit er vaak een competitie element aan vast en gaat het meer om de oefening. In een wedstrijd wordt een bepaalde oefening bij een bepaalde letter gevraagd ongeacht of het paard er op dat moment klaar voor is.
jasmijn78 schreef:Alytuiere schreef:Vanuit de academische rijkunst worden de schouderbinnen en travers als bouwstenen gezien. Je begint aan de hand op de volte en als je paard dat kan ga je verder naar de hoefslag met sbw en travers. Hiermee richt je je paard recht, maak je hem soepel/buigzaam.
In de gewone/klassieke dressuur/het skala leert het paard gewoon eerst voorwaarts neerwaarts in balans te lopen met voldoende tact, aanleuning, ontspanning en impuls. De 'kunstjes' komen pas aan de orde als het paard dat kan.
horseyfries schreef:Dus als je klassiek getrainde paard nog niet fatsoenlijk nageeflijk en door de rug rechtuit kan lopen vind jij het logisch om met de travers te beginnen om hem "recht te richten" en is dat "van het paard uit gaan"?
Als een ruiter/amazone nog niet een onafhankelijke zit heeft in gewone draf is het doodnormaal om met "half steps" piaffe aan te gaan leren en ga je dan van het paard uit?
Alytuiere schreef:Zowel aan de hand als onder het zadel eerst voorwaarts neerwaarts
ankem schreef:Ik ben de eerste die reageert volgens mij. Ik hoop dat ik later nog wat aanvulling krijg.
In principe is de huidige dressuur die nu gereden wordt ontstaan uit de klassieke dressuur.
Ik zelf krijg les in een combinatie van academische rijkunst/klassieke dressuur.
Zij gaan uit dat je een onervaren paard eerst aan de hand oefeningen leert. Je maakt een paard sterker, soepeler en het scheelt je later weer onder het zadel. Daarnaast is het voor een onervaren paard ook prettiger, omdat hij niet nog eens een ruiter hoeft te dragen.
Je werkt met een kaptoom en rijteugel en je loopt er naast. Je start altijd eerst met volte werk aan de hand om goede lengtebuiging te verkrijgen en dat het paard met zijn binnenachterbeen naar het zwaartepunt grijpt.
Je hebt net als met rijden gewoon teugels, waarmee je kunt begrenzen en ophoudingen maken. Daarnaast gebruik je een zweepje om de buikspieren te activeren, waardoor het paard beter buigt.
Daarna start je met zijgangen op de lange zijde, zoals: sbw, travers, renvers, appuyeren, etc. Wanneer dit goed gaat, ga je rustig ook de oefeningen onder het zadel oppakken.
Een paar wezenlijke verschillen zijn denk ik:
- klassieke dressuur gaat heel duidelijk uit van het paard en je rijdt een oefening pas, als je voelt dat het paard er klaar voor is. In de wedstrijddressuur rijd je op letter.
- Je begint al vroeg met zijgangen, om je paard te leren meer te dragen i.p.v. stuwen
- Het teugelcontact is anders, losser
- Je gebruikt je teugels veel secundair, om het schouder te verplaatsen.
Dit is helemaal geen "bedachte" vorm, maar gewoon ouderwets om het zo maar te zeggen...
Mederuiters AR/klassieke rijkunst vul maar aan.....
Nijn schreef:Horseyfries bij het klassieke en academische rijden/trainen kun je het hele wedstrijd systeem uit je hoofd zetten en moet je ook niet denken vanuit of een paard B klaar is of niet.
jasmijn78 schreef:Academische dressuur: Klassieke dresuur met een hoog circus gehalte.In basis zou het veel overeenkomsten met het skala moeten hebben, alleen zijn er nu stromingen die relaties leggen met NH en zich compleet focussen op de 'kunstjes'. Dit uit zit in paarden die door de baan krabbelen, geen verruimingen (kunnen) laten zien. Ze kunnen dan wel piafferen (of iets dat daarop moet lijken). Duidelijk verschil in uitvoering met de gewone klassieke dressuur is dat het de paarden ontbreekt aan tact en impuls. Vooral de stromingen die relaties leggen met NH pretenderen heel 'paardvriendelijk' te zijn.
magda_90 schreef:Oftewel, er lijden meer wegen naar Rome toe
magda_90 schreef:Weet je wat het is. Er zijn zoveel manieren om een paard te trainen en om hem jou beste maatje te laten worden.
BBreedveld schreef:Voor wat het 'Engelse rijden' aangaat: voor zover ik dat interpreteer is dat een mooie manier om 'onze' manier van rijden en de Western manier(en) van rijden uit elkaar te houden
magda_90 schreef:Met andere woorden jij vind de klasieke dressuur lijdend voor een paard? Dat maak ik daarop uit.
Pasterza schreef:Maar uiteindelijk hebben ze beiden dezelfde oorsprong
jasmijn78 schreef:Hangt er van af wat jij verstaat onder klassiek? Ik versta onder klassiek het skala der ausbilding en dat vind ik een goed doordacht systeem. Logisch. Van horizontaal evenwicht naar dragen. Van ontspanning, aanleuning, tact en impuls naar verzameling en oprichting. Ontwikkeling van paard en ruiter kunnen ook mooi gelijk opgaan met het skala.
Citaat:AR in de vorm zoals die nu populair is vind ik geen goed systeem. Ik vind het niet goed/fijn voor (de ontwikkeling van) een paard om bij aanvang van de opleiding al direct te starten met kunstjes, en ook niet om dat eerst in stap te doen. IMO is de stap voor een paard de moeilijkse gang om balans te vinden
Citaat:Het resultaat waar AR toe moet leiden is ook niet mijn 'Rome'
Citaat:Ook vind ik het geen goed idee dat onervaren ruiters zich bij AR al in een vroeg stadium van hun eigen (ruiter)ontwikkeling zich al bezighouden met verzamelen, zijgangen etc. Zij moeten eerst zelf in balans leren zitten, een paard eerlijk voorwaarts leren rijden.
Citaat:AR in de vorm zoals die nu populair is vind ik geen goed systeem. Ik vind het niet goed/fijn voor (de ontwikkeling van) een paard om bij aanvang van de opleiding al direct te starten met kunstjes, en ook niet om dat eerst in stap te doen. IMO is de stap voor een paard de moeilijkse gang om balans te vinden. Als jij moet leren fietsten gaat dat toch ook het beste als je een vaartje hebt? Ik rijd jonge paarden heel weinig in stap. Ik ga pas werken aan de stap als ze al wat verder in africhting zijn. Het resultaat waar AR toe moet leiden is ook niet mijn 'Rome'. M.a.w.: het is niet mijn ideaal. Ik zie liever paarden met meer losgelatenheid, tact en impuls gaan, ipv dat impulsloze gekrabbel. Ik zie dus liever Anky/Tineke/Isabell dan Bent/Marijke de Jong etc. Ook vind ik het geen goed idee dat onervaren ruiters zich bij AR al in een vroeg stadium van hun eigen (ruiter)ontwikkeling zich al bezighouden met verzamelen, zijgangen etc. Zij moeten eerst zelf in balans leren zitten, een paard eerlijk voorwaarts leren rijden.