Aangezien ik hier op bokt soms verschrikkelijke topics tegen komen over bokkers die denken hun paard goed nageeflijk te rijden, wil ik dit toch even posten. Aangezien ik dit in elk topic weer herhaal...
Na-geef-lijk-heid
Laten we beginnen met het woord. nageven
na - ge - ven (gaf na, h. nagegeven) als goed- of afkeuring meegeven
Het belangrijkste woord in dit topic: GEVEN
ge·ven gaf, h gegeven 1 aanreiken 2 iem iets toekennen, toeschrijven: iem de schuld ~ 3 verlenen als een gunst of weldaad; schenken: iem een cadeau ~; weten te ~ en te nemen meegaand zijn 4 laten horen of zien.
Dus, hieruit kunnen we opmaken dat geven gebeurt bij een goede prestatie. Bij nageven kunnen we opmaken dat als je het goeddoet, dat het je word nagegeven. Als je er geweld (lees zagen, stevig gebruik van binnenhand enz) voor nodig had, had het wel nadwingen geheten....
Wat is nageeflijkheid nou?
Rijden dressuur en springen, basis, NHB Deurne. juni 2002Citaat:Het paard is nageeflijk wanneer het paard in nek en kaakgewricht ontspant. Dit geeft der ruiter controle op de houding en het tempo van het paard. Het paard toont een zekere, nog oppervlakkige ontspanning. Hierdoor wordt de ruiter instaat gesteld het paard te gymnastiseren. Het evenwicht kan over vier benen verdeeld gaan worden en het gaan van het paard wordt positief beïnvloed.
quote van KNHS wedstrijdregelement, dresuurproefCitaat:..het onvoorwaardelijk aannemen van het bit, waarbij geen weerstand of spanning optreedt, dat wil zeggen met een volledige ontspanning…
Citaat van Tineke BartelsCitaat:Dit betekent dat het paard loslaat in de kaken. Je voelt dat hij met het bit in de mond speelt. Het bit rammelt een beetje. Op dat moment dat het paard nageeft, komen de hulpen door. Dan kun je met hem praten. Als hij zijn kaken op elkaar houdt, dan komen je hulpen niet door.
http://www.dressuurtotaal.nl/?cat=10Citaat:•Nauw verbonden met aanleuning
•Door actieve achterbenen wordt gewicht aan voorkant minder
•Paard ontspant nek- en kaakgewricht
•Bewegingen komen van achteren naar voren door lichaam paard
Aanleuning en nageeflijkheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: de ruiter streeft naar aanleuning, het paard antwoordt met nageeflijkheid.
Wat je hier uit duidelijk zou kunnen maken, is dat het dus vooral te maken heeft met ontspanning en loslaten. Hier komt geen enkel woord zagen, druk enz in voor....
Recht paard?
Een van de belangrijkste punten voor de nageeflijkheid is: is het paard recht!? Hieronder vallen het rechtrichten (http://www.paardenbegrijpen.nl/algemeen/rechtrichten) , het paard recht onder je (dus hoofd en hals recht) en is de druk op het bit gelijk! Je zou denken, wat heeft dat nou met recht te maken, maar als je op een kant van het bit (door bijv je binnenhand teveel te gebruiken) begint het paard al scheef te lopen om de druk te ontwijken.
Het rechtrichten staat op http://www.paardenbegrijpen.nl helemaal kant en klaar uitgelegd, zeker iets om naar te kijken

Voorbeeld: Pietje wil naar links afwenden met Blesje. Hij rijd eerst op de lange zijde recht, en wilt dan ineens afwenden. Op de lange zijde laat Blesje voorzichtig zijn hoofd zakken. Pietje heeft geleerd om zijn hand naar achter te doen, zo gaat het paard opzij. Hij zet op de linkerteugel druk, haalt hem naar achter en de rechterteugel blijft op zijn plaats. Resultaat? Extra druk op teugel, , Blesje neemt stelling en gooit zijn hoofd omhoog om aan deze druk te ontwijken, valt over zijn linkerschouder en wendt af.
Zoals je dus ziet, nee geen recht paard. Ontspannen paard in de afwending? Nee....
Wat je kan doen is simpel. Gewoon handen recht voor je, polsen op gelijke hoogte en teugels gewoon aangenomen houden. (Als je moeite hebt om te zien of een pols verder naar achter/voor steekt, kan je je ogen dicht doen en op je pols te concentreren, je zult merken dat je het snel doorhebt of je ene pols 2 cm verder naar voren ligt dan bijvoorbeeld rechts) En rechte lijnen rijden, bij het afwenden verplaats je je polsen (allebei!) naar links of naar rechts, je schuift dus en je teugeldruk blijft gelijk. Resultaat? Geen onnodige druk op 1 kant van het bit, recht paard, ook in de wending en paard zal ontspannener lopen.
Het tweede keywoord: ontspanning
Tja, wie weet dit nou niet? Ontspannen rijden, zonder stress. Wat hier oa ondervalt is geen onnodige druk op bit, ruiter die zijn bewegingen beheerst (dus geen kloppende benen die steeds aandrijven en stille handen oa) en afwisseling. (er is een onderzoek waaruit is gebleken dat dressuurpaarden meer stress hebben, dit zou oa komen door te weinig afwisseling http://www.horses.nl/gezondheid/nieuws/ ... werkstress ) Maar waarom doen we dit nou niet?! Nou, heel simpel! De gemiddelde ruiter wil zo snel mogelijk wedstrijden starten, tijd=geld... Ontspanning kost tijd, dus geld... Je rijd een paard niet een, twee, drie ontspannen (en recht). Dit duurt maanden soms wel jaren voordat het paard volledig ontspannen de bak rondhobbelt. Wij bokkers (en natuurlijk andere ruiters) hebben steeds minder tijd. Paard word vaak gauw in de avond nog even gereden en alles moet sneller. (Ook zijn er weinig ruiters die echt de tijd nemen voor het paardrijden en pas stoppen als het goed gaat, dit kan in een kwartier maar ook zeker anderhalf uur, maar dit terzijde)
Een paard is geen handbal die je zo na een week rust weer oppakt en verder gaat met spelen, een paard is een levend dier , heeft training nodig, tijd en ontspanning. Je moet dagelijks rijden, wil je een paard ontspannen nageeflijk hebben. Je moet er tijd en aandacht aanbesteden en blijven investeren. En zit je een keer in een dal? Neem dan eens een poos afstand van het echte dressuren. Ga eens lekker naar buiten, je zal merken, je komt er echt weer boven op. Paardrijden is net de Pyreneen, er zitten verschrikkelijke dallen in, maar ook zeker mooie hoogtepunten

Ik ben waarschijnlijk een hoop vergeten, maar op dit moment weet ik zeker dat dit dé belangrijkste punten zijn om in iedergeval een ontspannen, losgelaten nageeflijk paard te krijgen. Zo, nu ban ik mezelf om te leren


FIjne sites met zeker goede uitleg:
http://www.fijnerijkunst.nl/artikelen/v ... ijden.html
http://www.zilvermaan.eu/pages/links/Revista.ZKD.01.pdf
http://www.hippocampus-nl.com/index.php ... ent_id=331