paarden in londen

Moderators: Sica, C_arola, Neonlight, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-05-01 21:39

voor foto's zie
http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php ... forum=10&5

Uit vele papieren blijkt dat er geen voskleurige paarden voor de koets hebben gelopen. Wel wildkleurige, cream kleurige, zwarte en schimmels. Trouwens ook in deze volgorde vanaf koning George de tweede. gerorge de eerste is begonnen met het importeren van hannoverianen. Deze werden in grote aantallen geimporteerd tot aan het begin van de vorige eeuw. Er zijn ook paarden gekocht uit Spanje, Frankrijk, Marokko en Nederland.

bekendste koninklijke paarden zijn de 'creams'.(tja en wat is 'cream'kleurig precies?! moeilijk te vertalen!?) deze cream kleurige werden geintroduceerd in 1714 bij de troonsbestijging van george de eerste.

Deze werden toen gefokt in hannover. In schaumberg-lippe en Gotha. Dit waren de enigste twee fokkerijen.

De creams die werden gebruikt voor de meest officiele gelegendheden werden gefokt in hampton Court tot 1920. daarna werd het fokprogramma stopgezet wegens inteelt etc.

Zwarte werden gebruikt alleen tijdens officiele gelegendheden tot ongeveer het midden van 1920. Het waren hengsten(hannoverianen) Deze namen de plaats in van de creams voor ongeveer twee jaar. Ze werden vervangen door bruinen. Deze bruine die vandaag de dag nog worden gebruikt zijn voornamelijk Cleveland bays/ het enige britse tuigpaardenras.

De half-breed Cleveland was erg geschikt voor het lichtere en snellere werk van tegenwoordige tijd. Als toevoeging hebben ze nog paarden geimporteerd uit Duitsland, Nederland, Denemarken en zweden.

Er zijn enkele intressante kruisingen gefokt cleveland x Oldenburgers op Hampton Court. De traditionele fokkerij van koninklijke koetspaarden.

De oorspronkelijek Cleveland bay was een klein en stevig dier. Vergelijkbaar met een pakpaard. door dit dier te kruisen met een volbloed ontstond er het Yorkshire Coach horse. Dit is een grotere, meer elegente versie.

De moderne cleveland bay lijkt erg op dit type.

Het bekenste paard dat nu nog voor de koets staat is de Windsor Grey. Deze trekken altijd het rijtuig van de koningin. Ze werden ook gebruikt tijdens de kroning van King George de vierde.

De Windsor Greys zijn geen speciaal ras maar al vanaf de victoriaanse tijd gebruiken ze meestal 'eigen' paarden op Windsor Court en zijn ze dus redelijk zuiver gefokt.

Na de tijd van koning de vierde werden de paarden verplaats naar Londen. naar de 'Royal mews'(daar zijn de foto's dus ook gemaakt.

Maar goed de paarden kwamen naar Londen. in deze tijd waren de paarden nog kleiner. Bijna ponies. Ze werden voornamelijk gebruikt voor prive doeleinden. daar komt ook de naam 'windsor greys' vandaan.

Vandaag de dag zijn het vaak engelse en ierse paarden. maar er zijn ook paarden afkomstig uit Duitsland en er is een hongaars paard bij.

de meeste paarden hebben naast hun ceremoniele taken, ook deelgenomen aan nationale en internationale wedstrijden. de hertog van Edinburg heeft bijv vele prijzen gewonne.

De training voor deze wedstrijden is natuurlijk ook nuttig voor hun training voor ceremoniale taken.

In de koninklijke stallen zijn naast de paarden die voor de koets horen ook rijpaarden. Deze staan niet in Londen trouwens. Er staan renpaarden, steeplechasers(worden verhuurt) eventing paarden, poloponies en kinder ponies.

De pony's zijn voornamelijk, fellpony's, Highland pony's en haflingers.

het ceremoniele paard van de koningin (centinial) stond ook in de koninklijke stallen.Dit was een cannadees paard.

De koningin had ook een prive paard. dat heette Burmese en was gefokt in canada in 1962. Op een politieschool. Vrij vlug is ze vervoerd naar Ottewa waar ze verder werd getraind. Ze had erge goede bewegingen en beloofde veel. Al op 6 jarige leeftijd was ze al geslecteerd om een belangrijke kur te doen.

In 1969 Mocht ze optreden voor de koningin. Vlak daarna reed de hertog van edinburgh haar en ze bleek over de kwaliteiten te beschikken dat het vor de koningin' veilig was om op te stappen'

De koningin reed haar voor het eerste op haar verjaardag in de parade in juni 1969

Ze is in drie weken beleerd om een dameszadel te leren erdragen. Voor 18 jaren bleef burmese de trouwe kameraad van de koningin. Ze heeft in al die tijd nooit een voet verkeerd gezet. Toch was het een fris en levendig paard en had veel beweging nodig voor een parade om haar ene beetje rustig te houden. Het was een karakter paardje.

De koningin had eenh speciale band met haar en kende haar kleinigheden. Deze band had ze opgebouwd door vele uren in het zadel om samen te oefenen voor de parade.

Burmese had dus vanaf een jonge leeftijd een leidende positie. Ze vond dat haar plaats voorin de stoet was. Als ze achteraan moest lopen misdraagde ze zich zo of sprong gewoon naar voren.

Burmese's laatste optreden was in 1986 tijden de parade op de verjaardag van de koningin. daarna mocht ze met pensioen tot ze overleed in 1990.

De paarden zijn begraven op het landgoed.

lang verhaal he? maar als je nog eens naar Londen gaat weet je wel iets te vertellen..

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...


Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-05-01 15:17

eehh er was vraag naar meer info..tik ik zo'n lang verhaal en dan leest niemand het. Huilen

hm nou ja pech hebben. ik vond het wel weer intressant om te vertellen. kreeg allemaal weer leuke herinneringen.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Sjimmy

Berichten: 17797
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-01 15:31

'k heb het helemaal gelezen hoor!
Ik vond het erg interessant.
De foto's zijn ook erg cool!
Ik zal toch een keer naar londen moeten Knipoog
Groetjes Petra

:evaw:

ikke

Berichten: 37457
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-01 21:18

Wat let je. Als de show doorgaat van het Welshstamboek, dan is er misschien wel iets te combineren.

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-05-01 22:07

De shows en keuringen zijn in Wales allemaal afgelast voor dit jaar. Erg balen maar nog erger voor de boeren en fokkers daar.
Ze missen erg veel inkmosten. Normaal maken ze de pony's keuringsklaar maar dat gaat dit jaar dus niet door.

maar volgend jaar is hopenlijk alles weer goed.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: gillian, sterregoud, Tieme, vilheide en 26 bezoekers