lange teugelwerk

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
abby
Berichten: 1664
Geregistreerd: 31-01-02

lange teugelwerk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-03-02 09:38

Hier het verslag van onze eerste les lange teugelwerk voor de liefhebber (ik geloof in ieder geval Dennis toch?).

Wij hebben besloten om met lange teugelwerk te beginnen omdat mijn paard nog jong in africhting / training is en ik niet elke dag op haar rug wil zitten. Bovendien is ze veel te klein voor mijn echtgenoot om door hem gereden te worden, maar hij vindt het wel heel erg leuk om haar te longeren (met name dubbellonge), en ook het lange teugelwerk vindt hij leuk om te zien en (nu ook) om te doen.

mijn instructeur had een oude vriend van hem aangeraden voor dit werk. Het is toch een specialistisme dat niet iedereen beheerst...

We zijn eerst begonnen met de basis, waarbij het paard moet leren voorwaarts te gaan naast de man. Je loopt dan naast de schoft mee. Als dit goed gaat (paard blijft niet achter, paard stormt niet weg), dan kun je zelf langzaam meer teugel geven, totdat je naast de achterhand loopt. Dat is je uitgangspositie. Het halthouden en wegstappen is een belangrijke oefening om mee te beginnen. Als dat goed gaat, kun je wat wendingen rijden en een keer van hand veranderen. Bij het van hand veranderen verander je zelf ook mee, zodat je altijd aan de binnenhand blijft lopen. De teugels gebruik je op dezelfde manier als onder het zadel, je stem en zweep zijn je benen (dus de motor). Als het paard ontspannen stapt, kun je de draf erbij nemen. Ook hier weer overgangen rijden, van hand veranderen en wendingen oefenen. Wij hadden al zoveel voorbereidend werk gedaan dat ook de schouderbuitenwaarts geoefend kon worden (normaal pas bij derde les als het paard echt goed ontspannen is). Begin altijd met de schouderbuitenwaarts zodat het paard steun heeft van de wand en niet te veel naar binnenvalt. als de schouderbuitenwaarts goed gaat, kun je ook de schouderbinnenwaarts gaan oefenen en dit afwisselen met de schouderbuitenwaarts.
Later, als het paard meer verzameld kan lopen, kun je gaan werken aan andere zijgangen.

Het grote voordeel van het lange teugelwerk is dat je kunt zien hoe je paard loopt. Als je er op zit, kun je veel voelen, maar sommige dingen moet je zien. Bovendien geef je je paard meer afwisseling en de gelegenheid zichzelf zonder ruitergewicht verder te ontwikkelen.

Over drie weken hebben we onze volgende les...

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 15:43

Ja lange teugelen is erg leuk, op de manege vroeger bij ons werd het ook gedaan met de Lipizzaners, wij reden bij Piet Bakker die ook shows geeft met zijn paard Nobila.
Hij heeft ook een eigen website: http://www.lipizzaners.nl/ waar je ook een brochure kunt bestellen over het lange teugelen.

Percy

Berichten: 12072
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: Belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 17:13

Als Wouter nu even goed doorgaat met oefenen mag hij straks het geleerde op Parcival uitproberen Haha!
Het lijkt me wel heel erg leuk om te doen, is ook wel wat om Rissaz voor te bereiden op het inrijden.

abby
Berichten: 1664
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-03-02 17:30

wij hebben les van Piet Bakker, echt helemaal gaaf. Binnenkort gaan we naar Nobila en krijgen we weer les.... Ben heel benieuwd!! Piet Bakker vond mijn paard erg leuk en was erg onder de indruk van de manier waarop ze alles oppakte. Leuk om te horen als je je eigen paard zelf hebt ingereden (onder begeleiding) en een heel moeilijke start (mensenschuw, angst-aanvallen en een rugblessure (alles van het paard...)) hebt meegemaakt!!

Percy

Berichten: 12072
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: Belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 17:34

Die naam klinkt heel bekend maar ik weet even niet meer wie Piet Bakker ook alweer is Bloos
En dat paard van jou is inderdaad een aparte dame (kijk alleen maar naar haar aftekeningen Knipoog ) Maar wel een lieverd.

gillian

Berichten: 4421
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Haarsteeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 19:35

ik heb een heel interressant boek over lange teugel en werk aan de hand.
het heet: werk aan de hand, geschreven door Richard Hinrichs.
uitgever: tirion.
ben er al mee begonnen maar dat valt wel tegen hoor Knipoog , best wel moeilijk.
toedeledoki
gillian

maaike_vdv

Berichten: 4128
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 20:42

Leuk zeg, dat je zo fanatiek aan het langeteugelen bent!
Ik doe het nu niet zo vaak meer, heb het vroeger wel veel gedaan met Karin, en met de Lippizaners van Piet Bakker. Aan hem heb je echt een goeie hoor! Ik ben jaloers op je Knipoog 'k Wilde dat ik ook nog les van hem had, helaas te ver weg Verdrietig

abby
Berichten: 1664
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-03-02 12:47

Hoi hoi,

het boek van Hinrichs heb ik ook, en het is niet alleen een goed boek, de paarden die er in staan zijn ook zo ongelovelijk mooi!!

Leuk dat er hier mensen zijn die ook met de lange teugel bezig zijn) geweest en weten wat het is. Bij mij op stal denken ze dat ik alsnog mijn paard ga laten inspannen Verward

abby
Berichten: 1664
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-03-02 12:49

o, vergeten in mijn vorige bericht: Maaike, hij verhuist binnenkort naar het noorden, dus dichter bij jou dan bij mij... Scheve mond

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-02 22:05

Ah dus hij komt toch onze kant weer op? Ben benieuwd.
Ja we zijn inderdaad jaloers, aan Piet heb je echt een goede instructeur.
Ook Tender van bokt heeft bij hem gereden.
En bij hem gaat het inderdaad niet alleen om het rijden zelf maar ook de gedachten erachter en hoe het paard in elkaar zit. Hij kon ook prachtig vertellen, soms zaten we op zaterdag uren in de hoek van de bak te luisteren naar verhalen die hij tijdens de lessen vertelde.