Discussie: Straffen en NH

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mellien
Berichten: 1121
Geregistreerd: 23-03-01
Woonplaats: Warffum

Discussie: Straffen en NH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-01-02 19:07

Ik weet niet zo goed hoe ik beginnen moet maar ik vroeg me af hoe jullie eigenlijk met je pard omgaan. Ikzerlf vind NH best interessant en ben ook eens naar een clinic van de paardenman Pieter Baalbergen geweest en heb ook een tijdje geprobeerd zo met Beau om te gaan als wat hij zei. Dat als je iets wilde bv je het 10 keer of desnoods vragen moest en het paard de keus laten of hij het doet of niet. Als het paard je mag dan zal hij graag voor je willen werken. Is dat niet zo dan moet je hem dwingen. Maar bij Beau en mij werkt dat dus niet. Ik kon 100 x vragen of hij meeliep, hij deed het niet. Doe ik het echter zo dat hij bv een tikje op zijn kont krijgt als hij niet meeloopt of ik trek eens wat strenger aan het halstertouw dan komt hij wel braaf mee en de keren daarna ook.
Wat ik mij dus afvraag: vind een paard het naar gestraft te worden? Ben je dan aan het baasspelen of toch gewoon een leider? Nog een voorbeeld: je loopt met je pony en telkens wil hij je voorbij lopen terwijl jij vind dat hij naast je moet blijven. Jezwaait je arm eens de lucht in en je pony schrikt wat van dit standje en blijft netjes achter je lopen. Ik vind dit een goede oplossing van het probleem omdat een leider in een kudde als hij niet gepasseerd wil worden dat ook wel duidelijk maken zal.
Het klint misschien allemaal wat wazig maar ik hoop dat het toch wat duidelijk is. Ik ben erg benieuwd naar jullie iedeeen hierover.

Marjolein

Berichten: 11636
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-02 19:14

misschien dat t dan een idee is om je ook in andere manieren van NH te verdiepen. er zijn namelijk een heleboel verschillende manieren en de een past je beter dan de andere. en misschien wel een mengelmoes van allebei.
IMO is straffen niet vekreerd mits het terecht is en in redelijke maten. je kan alleen een paard straffen op het moment zelf en niet 10 minuten later. In het wild krijgt een paard ook afentoe een rake klap en dat begrijpt hij ook.
wat betreft t stilstaan en niet doorlopen. geef t paard bij wijze van spreken geen keus. hij kan rechtdoor of anders niet. stilstaan mag maar alleen met een reden (dus bijvoorbeeld bang) als hij stilgaat staan en t onderzoekt en daarna vrolijk om zich heen gaat kijken zet je meer druk van achteren zodat hij om die druk te ontlopen naar voren moet zorg dat hij dan wel voor de ruimte heeft om te gaan.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-02 20:07

Wat is straffen?
Gewoon duidelijk laten merken door b.v. een beetje harder aan een halster touw te trekken vind ik niet direkt straf. Alleen duidelijkheid.
En duidelijkheid heeft je paard nodig.

Je vraag speel je dan de baas of ben je gewoon de leider?
Is er verschil dan? De leider is toch altijd de de baas.

Natascha

Berichten: 6847
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-02 20:34


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-02 00:49

Ik denk dat paarden in principe vertrouwd zijn met het fenomeen straf (en daarmee bedoel ik dat ze door middel van straf kunnen leren) maar ik zou als je straf of druk toepast om iets gedaan te krijgen er altijd erg goed op letten dat je direct daarna beloont. Dat hoeft niet eens door met wortels te belonen (belonen in de vorm van iets positiefs aan de omgeving toevoegen) maar kan ook al door direct het halstertouw los te laten als hij na druk aanstapt (beloning door iets negatiefs (druk op het halster) weg te halen). Door belonen activeer en motiveer je je paard omdat het net als ieder levend wezen overal een slaatje uit probeert te slaan. Als de druk op het halster ophoudt op het moment dat hij aanstapt zal hij de volgende keer na dezelfde druk eerder wegstappen of na minder druk op het zelfde tijdstip wegstappen. Als je daaarintegen 'vergeet' na te geven op het moment dat het paard reageert denkt het paard 'Of ik nou reageer of niet, ze zeult me toch wel voort'. Timing van de beloning speelt dus een grote rol en dat is altijd zo, ook als je op de reguliere manier met paarden omgaat.

batje

Berichten: 10560
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-02 14:52

[offtopic]
Over het niet mee willen lopen:
Wat bij Fleur enorm helpt is lichaamstaal.. Het staat ook in veel NH boeken, maar ik blijk het al tijden te gebruiken met mijn dove hond Lachen
Als je paard niet mee loopt laat je het halstertouw nog steeds in een boogje hangen, en ga je op ca 1 m afstand met je gezicht naar het paard staan. Zak dan een beetje door je knieeen en leun een stukje naar voren. (alsof je een puppy of klein kind bij je roept) je paard zal dan meteen naar je toelopen. Als je dan met afhangende schouders (relaxte houding) je langzaam omdraait en vooruit loopt zal je paard volgen. Na een tijdje hoef je niet eens meer helemaal om te draaien, maar is het begin van de beweging genoeg. Als je paard meer interesse in andere dingen heeft kan je even de aandacht vragen door in je handen te klappen of een klein slingertje aan het touw te geven. Verder hoef je helemaal geen geluid te maken.. Succes! Lachen
[/offtopic]

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-02 15:20

Ik ben ook naar de clinic geweest van Pieter Baalbergen. Ik heb er wel wat lichaamstaal van geleerd en ben iets meer van paardengedragingen gaan begrijpen. Maar wat straffen betreft moet je corrigeren niet te snel straffen noemen. Ik ben het daarom eens met wat Runningkawa zei, dat je moet proberen duidelijk te zijn. En duidelijk zijn is ook consequent zijn en dat is verschrikkelijk moeilijk. Want consequent, dat is de mens niet gegeven. Het is heel moeilijk vol te houden, en daarbij moet je ook zien als je de fout in gaat, als je dat niet doet, ben je al niet consequent, en DUS niet duidelijk meer.