het 'voest' gebeuren voor Yorica(heel erg lang)

Moderators: Sica, C_arola, Neonlight, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-05-01 19:04

Ben het eens gaan uitzoeken. Het is wel een heel verhaal.

Freestyle is een methode van anders omgaan met een paard, niet als totale vervanging van andere manieren, maar als toevoeging. Een toevoeging op dat wat men al kan en doet met een paard. De natuurlijke aanpak van de Freestyle methode is voor het paard duidelijk en begrijpelijk. Het is heel simpel: uit respect en vertrouwen doen paarden meer voor je dan onder dwang.

Emiel is vroeger een dansleraar geweest. Hij zocht toen een manier om van twee lichamen een harmonieus bewegend onderdeel te maken. En dat wilde hij ook bereiken met het paardrijden. Dat is eigenlijk hetzelfde.
Om een beter inzicht te krijgen in de belevingswereld van het paard moet je kennis opbouwen

Algemeen bekend is dat het paard een kudde dier is. De kudde zorgt voor veiligheid en rust. Dit gevoel kunnen wij ze nooit geven. Wij zijn namelijk een roofdier. Wij kunnen ze dat kudde gevoel nooit geven. Hooguit een mager alternatief.

Het paard ziet de wereld anders dan wij. Een paard kan 340 graden in het rond zien. Paardenogen zijn ook veel gevoeliger voor het licht dan mensen ogen. En omdat het oog aan de zijkant van het hoofd staat ziet het twee beelden. Diepte en scherpe contouren zijn dus de zwakte punten. Wij gaan er vaak vanuit dat het paard hetzelfde ziet als wij. En omdat hij dus twee beelden ziet en niet scherp kunnen sommige beelden zodanig vervormen dat ze niet meer herkenbaar zijn. En ons paard heeft geleerd dat je maar beter bang kunt zijn voor het onbekende.
Paarden reageren ook anders dn wij op situaties. Als het paard angstig is dan zal het zijn hoofd omhoog brengen. Zo ziet hij beter en is in staat om meteen te vluchten. Als wij schrikken dan krimpen we juist in elkaar. Dus stel je rijd buiten en er gebeurt iets. Het paard maakt zich groot en jij krimpt ineen. Geen goede communicatie.
Een paard draait zijn hoofd ook om dingen beter te kunnen zien. Dat verklaart de vreemde hoofdhouding als hij iets engs ziet. Zo verscherpt het paard zijn beeld. En zo ziet hij dus iets. Nog zoiets;
Tijdens het springen ziet het paard alles. Wij zijn gefocust op de hindernis maar het paard ziet zelfs wat er achter hem gebeurd. Dingen die wij niet kunnen zien. Vlak voor de sprong ziet hij de hindernis en dan is de hindernis weg. Een paard kan namelijk niet recht voor zijn neus dingen zien. Daar zit zijn blinde vlek. Hij springt dus blind! Wij moeten het paard dus niet dwingen omlaag te kijken bij het springen. dan ziet hij het gewoon niet meer.
Conclusie is dus dat wij niet moeten verwachten dat het paard dezelfde gevoelens en emoties als de mens heeft. Wij moeten ons verplaatsen in het paard. Het paard niet in ons. Hij heeft er tenslotte niet om gevraagd. Lekker werken beleeft ene paard niet als beloning. Zijn beloning is dat hij terug mag naar stal.

De belevingswereld van het paard is die van een schrikkerig prooidier. Paarden laten niet zien dat ze zwakker zijn. Lichaamstaal is het voornaamste communicatiemiddel. Volgen zit in de genen. Maar dan wel het volgen van de leider. Dit hoeft niet eens een ander paard te zijn. Paarden denken niet rationeel. Zij beleven gewoon een moment. Je kunt ze iets leren door herhaling.

Om alles nu begrijpelijker te maken moeten we voor alles duidelijk zijn. Paarden willen weten wie de leiding heeft.

Goed dat weten we nu. Maar hoe moeten we dit aanpakken.

De oegfeningen!

De meeste ideale situatie is in een ruimte van 15X15. Liefst zonder hoeken.
We beginnen met het idee dat we dit paard nog nooit eerder hebben gezien. Stel je open. Je moet nu je paard loslaten. Doe het halster etc af. Alleen maar kijken! Nu laat het paard al veel zien. Wat voor indruk maakt ie op je. Is hij bang, opgewonden. Durft hij te bewegen. Als je in een bekende omgeving werkt dat zal hij wel ontspannen zijn.

Dan stap je de ring binnen. Hoe reageert het paard als je naar voren loopt of naar achteren, Nu moet ik zeggen dat Julius hier helemaal niets om geeft. Hoor. Maar zo staat het in zijn boek.

Goed ik begin nu met de oefening ‘wie is de baas.’ Ik noem het maar zo. Dit staat niet in zijn boek maar zo begon hij met de clinic en zo doe ik het met mijn paardje. Je kunt het wel in het boek lezen maar niet zo specifiek als ik het nu schrijf.

Oefening 1
Bij paarden kun je heel goed wie de baas is. Let er maar eens op. Stel een paard staat ergens. Het paard hoger in rang komt aanlopen en de lagere zal weggaan. Dit gebeurt vaak op drinkplaatsen. Het ene paard staat net lekker te drinken of een ander paard komt aanlopen. Nu gaat dat ene paard weg. De dominantere gaat daar gewoon staan zonder dat ie dorst heeft.

Dat gaan we nu ook doen. Ik loop altijd naar julius toen. Ik maak mezelf groot en probeer hem van zijn plaats te duwen. Hij moet al weg gaan als ik eraan kom. Ik raak hem niet aan. Ik heb trouwens altijd een touw vast. Van een meter of 4 a 5. Als hij niet luisterd dan zwiep ik met het uiteinde zodat dat een geluid je maakt. Als dat niet werkt kun je het uiteinde zachtjes tegen hem aan gooien. Maar hij moet weg gaan. Na een paar keer gaat dat heel goed. Maar nu moet je jezelf klein maken en zorgen dat hij blijft staan. Dat is moeilijk want nu zal hij ook weg willen lopen. Na een tijdje moet je dan maar eens proberen of hij achter je aan wil lopen. Hij accepteert je dan als echte leider. Je doet de oefening en dan loop je op en gegeven moment op hem af. Hij moet nu blijven staan. Nu ga je hem aaien en je loopt ook eens helemaal om hem heen. Je gaat hem overal aaien. Probeer ook maar eens onder hem door te kruipen. Veiligheid eerst hé? Als je nu wegloot zijn er al veel paarden die je volgen. Dat is heel leuk. Maar als hij dat niet doet is dat nog niet erg. Dat komt wel

Oefening twee

De techniek bij het loswerken met paarden is gebasseerd op aanwijzigen. Die paarden begrijpen. In de kudden heeft de hengst de drijvende werking en de merrie stuurt als het ware. Dit betekend dat je met het voorste gedeelte van het paard je paard kan leiden. En met het achterste gedeelte kunt opdrijven.

Je gaat hem laten stappen om je heen. Gewoon door achter hem te blijven. Als hij wil stoppen dan zwiep je met het touw. Je hoeft dus niets te zeggen. Zo laat je hem ook eens draven. Dit kan zelfs door middel van je houding,. Hoe meer beweging jij maakt des te meer hij zal doen. Til je benen eens wat hoger op. Kans dat hij het ook doet. Als je met je armen gaat bewegen alsof je op een trommel slaat dan kan hij gaan draven. Julius doet dat ook maar als hij dat niet doet dan gebruik je het touw. Ga je nu een paar passen naar voren dan gaat hij vanzelf de andere kant op. Ze ga je even door. Als het goed is dan zie je je paard veranderen. Op het begin houdt hij zijn hoofd hoog. “Wat wil je” zijn binnenoor is steeds naar jouw gericht. Dat moet anders is hij niet met jou bezig en niet toegankelijk. Hij moet eerst ‘open’ staan. Je ziet ook het binnenoor steeds bewegen. Na een poosje brengt hij zijn hoofd omlaag en gaat hij misschien zelfs kauwen. Dit is een hele erge onderdanige positie. Hij geeft zich over. Het is hetzelfde als een hond op zijn rug gaat liggen.

Je hebt nu al een hele boel bereikt. Dus je stopt. Hij heeft even pauze. Hij geeft zich tenslotte helemaal over en dat is goed. Dan proberen we het nog eens. Kijk eens hoe hij reageert op jouw. Stel hij draaft en jij maakt jezelf klein. Zet een stap terug. Je zult zien dat hij dan langzamer gaat.

Oefening drie.
Dit doe ik dus meestal. Nu gaan we de volg oefening doen. Je laat hem weer draven. Ook van hand veranderen onzo zodat hij met jou bezig is. Dan stop je en je laat hem naar je toekomen. Wil hij komen kijken of ie je volgt. Maar dat zal wel niet meteen lukken. Je gaat hem nu straffen en wel op de ergste manier wat je paard zich kan voorstellen. Je jaagt hem van je weg. Weg uit de kudde. Naar daar waar het onveilig is. Je laat hem dus weer draven. Je jaagt hem op als het ware. Dan probeer je het opnieuw. Na een paar keer gaat ie je wel volgen. Let maar op.

Tja dit is wat ik doe met Julius. Het is zo moeilijk om uit te leggen op papier. Je bent van harte welkom bij ons, zodat ik je alles kan uitleggen. Er zijn zoveel oefeningen die je kunt doen. Met cavaletti, vanuit andere posities (op een stoel ofzo) sturen. Tussen balkjes lopen zonder halster ofzo. Zigzaggen met alleen een touwtje aan zijn halster dat ook nog eens slap hangt. Wenden achterwaarts. Maar daar ben ik ook nog niet helemaal aan toe. Met deze oefeningen kun je alvast iets. Heb je problemen schrijf ze dan. Kijken of ik ze kan oplossen

Als allerlaatste oefening die komt als je wat gevorderd bent is het rijden zonder zadel en zonder hoofdstel. Alleen een touw om de hals. Maar dat durf ik nog niet helemaal. Wel met halster en dan het touw aan het halster. Maar ja wie weet binnenkort. Julius reageert wel heel goed op de freestyle methode.

Als ik alles zo doorlees is het wel heel moeilijk. Je kunt niet zien hoe je moet staan, welke houding goed is. Tja maar misschien heb je er toch iets aan. Anders kom een keer langst zou ik zeggen.

Groetjes Heike

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...


Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-05-01 14:55

Een Iris. Wat je zegt kan heel goed maar een paard kan je ook zien als voedsel leverancier en je daarom gewoon volgen.


Als een paard volgt wil het niet automatisch zeggen dat hij je als leider ziet. Ik dacht dat eerst ook met Barley die volgde me meteen al van dag een. Maar als het even niet leuk meer was dan gaf ze niet thuis. Ze probeert me regelmatig uit.

Enne ik zeg nu niet dat Menno jou niet als leider ziet. dat weet ik niet...Lachen

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: anjali, ArtHorse, Vagabondo en 34 bezoekers