Herpes in het oog

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Imago01

Berichten: 4919
Geregistreerd: 21-07-03

Herpes in het oog

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-11-03 09:20

Nou, gisteren was een superspannende dag. Ik moest met mijn nieuwe paard naar Utrecht. Ik heb haar nu net 6 weken en ben al helemaal smoorverliefd op haar. Dat ik haar kocht had ze een wat tranend oog en de DA legde dat uit als irritatie door de vliegen op het land. Tóch bleef het oog tranen en afgelopen vrijdag was onze DA toevallig op stal en heeft 'even' naar het oog gekeken. Zij zei dat het waarschijnlijk maanblindheid zou zijn. Ik heb dus een hele week met dikke stress en zenuwen gierend door mijn lijf gelopen.
Gisteren werd na 5 minuten onderzoek in Utrecht al gelukkig ontkend dat het maanblindheid was. Wel moest er verder onderzocht worden wat het dan zou zijn, want feit was dat het oog bleef tranen.
Na onderzoek van 1,5 uur!!! bleek dat ze een virus heeft met de naar Herpes. Dit Herpes-virus is hetzelfde virus dat ook mensen hebben, maar dan in de vorm van een koortslip.
Kort gezegd: mijn paard heeft een koortsoog!!! Nou, ze wordt in ieder geval niet blind!!!
Ik heb zalf mee (Zovirax, hetzelfde als voor mensen dus). Dat moet ik 3 weken 4 x daags in haar oog doen en met een paar dagen moet ik al flinke verbetering zien.
Het is dus een virus dat overgaat. Het zou nog wel eens terug kunnen komen, maar de oogspecialist neemt contact op met mijn DA en die moet het dan kunnen herkennen met een simpele (kleur)test.

Ik ben zó verschrikkelijk opgelucht!!!

Maaruhh, ik had hier nog nooit van gehoord.

Juliaa
Berichten: 374
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 09:34

Daar heb ik inderdaad ook nog nooit van gehoord, dat je dat op je oog kunt hebben. Maar gelukkig maar! Het lijkt me trouwens wel een eng klusje.. een oog zalven. Beterschap voor je paard!

maudy

Berichten: 1309
Geregistreerd: 04-11-02
Woonplaats: Akersloot

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 09:36

Randy, herpes gaat nooit over, het blijft altijd in je lichaam ziten als je eenmaal besmet bent. Maar dat je paard er ook last van krijgt dat zal in periodes komen. Net zoals bij mensen dus!

Beterschap voor je paardje, en succes inderdaad met zalven!

Imago01

Berichten: 4919
Geregistreerd: 21-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-11-03 09:43

maudy schreef:
Randy, herpes gaat nooit over, het blijft altijd in je lichaam ziten als je eenmaal besmet bent. Maar dat je paard er ook last van krijgt dat zal in periodes komen. Net zoals bij mensen dus!

Beterschap voor je paardje, en succes inderdaad met zalven!


Ja, de DA gaf idd aan dat het altijd weg kan blijven, maar dat het ook nog wel eens terug kan komen. Gelukkig kan mijn eigen DA dan het virus eventueel herkennen en is het met een zalfje op te lossen. Ik heb ooit ook een koortslip gehad en het is niet meer teruggekomen. Ik hoop dus gewoon dat het niet meer terugkomt bij Secret.
Ik ben iig supergelukkig dat het geen vorm van blindheid is. De DA heeft ook bevestigd dat dit haar zicht niet eens zal beperken!

Renske_

Berichten: 20558
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 09:43

herpes in het oog?daar had ik nog nooit van gehoord

maar ja je oog heeft ook slijmvliezen, herpes zit toch meestal in de buurt van slijmvliezen?

maar als ze wat minder weerstand heeft is de kans groot dt ze er dan op dat moment weer last van krijgt
net als bij een mens, als je een koortslip hebt gehad, en je hebt een tijdje later wat inder weerstand of je bent wta verkouden/grieperig, is de kans groot dan je weer een koortslip krijgt

goed opletten, en optijd beginnen met de zalf als ze t weer heeft, dan is het t snelste over!

Lautjuh123

Berichten: 5174
Geregistreerd: 20-10-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 09:46

ha nou weten die paarden ook wat ik meemaak Tong uitsteken
precies wat renske zegt, bij mensen krijg je het als je heel moe bent of gewoon verminderde weerstand.
denk bij paarden dan ook! lijkt me wel heel vervelend.

maar gelukkig was het niet iets ernstiger Lachen

bassistje

Berichten: 361
Geregistreerd: 31-03-03
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 10:03

Ik wist al langer dat herpes ook in het oog voor komt doordat mijn vader dit (helaas) al ruim 20 jaar heeft.Ik wil je wel graag erop wijzen dat je heel goed je handen moet wassen als je de zalf hebt toegebracht omdat it WEL overgebracht kan worden naar jezelf!!!!!!!!!!!!!!!!!
Er werd altijd gezegd dat het niet overgebracht kon worden maar dit klopt dus absoluut niet!
Het herpesvirus laat ook iedere keer als het actief geweest is in het oog lidtekens achter en als er veel aanvallen geweest zijn word het oog iets troebeler en moeilijker om er doorheen te kijken door het lidteken.
Maar er is heel goed mee te leven hoor Lachen
Veel sterkte met je paardje in ieder geval en ik hoop dat hij snel weer goed uit zijn ogen kan kijken.Kijk wel uit dat je niet het andere oog raakt als je net gezalfd hebt .Anders zit je straks met 2 dikke oogjes bij je paard.
ALs iemand nog iets wilt weten over herpes in het oog bij mensen dan stuur maar een pb'tje, dan prober ik je zo goed mogelijk antwoord te geven.

Imago01

Berichten: 4919
Geregistreerd: 21-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-11-03 10:05

Jeetje, door al jullie opmerkingen besef ik dat ik vergeten ben wat vragen te stellen aan de DA. Vanmiddag kan ik hem bellen voor eventuele vragen, dus dat zal ik dan maar doen!!! Eventuele nieuwe tips etc. plaats ik dan wel weer!

maxie

Berichten: 2212
Geregistreerd: 14-07-02
Woonplaats: groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 10:48

mijn broer heeft dat ook en dat komt elke keer terug..

Roxxie
Berichten: 1082
Geregistreerd: 08-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 10:53

Laat je paardje het makkelijk toe omdat spul in zijn oog te smeren.. Die van mij had laats ook een oog zalfje en die vond het verschrikkelijk kreeg het ook bijna niet voor elkaar...

Imago01

Berichten: 4919
Geregistreerd: 21-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-11-03 11:38

Roxxie schreef:
Laat je paardje het makkelijk toe omdat spul in zijn oog te smeren.. Die van mij had laats ook een oog zalfje en die vond het verschrikkelijk kreeg het ook bijna niet voor elkaar...


Ik weet het nog niet... Gisteren heb ik het met hulp gedaan, maar ze is ook gisteren naar Utrecht geweest en er is toen flink in haar oog gepoerd, dus ik kan me voorstellen dat ze het gisteravond niet fijn meer vond.
Ik denk wel dat je het met z'n 2-en moet doen. 1 houdt haar hoofd + bovenlip vast en de ander doet het zalfje in haar oog. De DA in Utrecht heeft het goed voorgedaan.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 21:17

ikzelf heb het vroeger ook aan mn oog gehad, maar dat een paard het ook krijgen kon hoor ik nu voor het eerst, gelukkig is het goed te behandelen, maar je kan er wel degelijk blind van worden, kijk goed uit voor herbesmetting ook voor jezelf het is hartstikke besmettelijk namelijk.

patrice

Berichten: 945
Geregistreerd: 23-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 21:56

dit is het rhinovirus (rhinopneumonie),dit is dus het herpus virus bij paarden,een typische eigenschap van het rhino virus is dat het dieren kan infecteren zonder dat deze dieren ziekteverschijnselen tonen..maar kan onder bepaalde omstandigheden de kop opsteken bijv.stressvolle situaties het virus wordt vooral overgedragen door direct contact tussen paarden en door de overdracht van paard op paard via de mens!
als je op een stal staat met meerdere paarden kan de infectiedruk hoog worden,want dit is zeer besmettelijk. daarom is het belangerijk dat je je paard en alle andere paarden op dezelfde stal 2x per jaar laat inenten en dan biedt het nog niet eens de volle 100% bescherming,het virus blijft altijd in het lichaam zitten! je hebt 3 verschillende verschijnings vormen
1 de ademhalingsvorm; toont zich net als influenza als een virus infectie van de voorste luchtwegen,met koorts en algemeen ziek en eventueel dikke benen
2.de abortus vorm;drachtige merries,die geinfecteerd worden met dit virus,kunnen aborteren
3.de neurologische vorm;o.a. verlamming van de spieren van de achterhand

daarom zeer belangrijk om je paard in te laten enten 2x per jaar rhino (of in andere gevallen zoals drachtige merries meerdere keren op da advies) en influenza en 1x per jaar tetanus

patrice

Berichten: 945
Geregistreerd: 23-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 21:58

maar dit onderwerp val meer onder "medisch" maar goed,beterschap toegewenst voor je paardje!!

Youko

Berichten: 3021
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Hong Kong

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 22:14

Ahh, vervelend hoor! Mijn merrie heeft dit ook gehad enkele maanden geleden. Ze kreeg toen ook een kuurtje door haar eten mee en oogdruppels. Zag er echt akelig uit...Blèh

gomir

Berichten: 25533
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 23:19

Patrice: Rhino valt voor zover ik weet toch echt onder de picornavirussen en niet onder de herpesvirussen Verward
Welke van de drie vormen had je trouwens in gedachten bij oogproblemen Verward

Herpes kan bij mens en dier wel degelijk oogproblemen veroorzaken(heb er net 22 blz over doorgeploeterd dus tell me...Knipoog ). Verder is overdracht tussen mens en dier in sommige gevallen mogelijk, maar niet bij alle herpesvirussen

Succes ermee!

patrice

Berichten: 945
Geregistreerd: 23-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 00:42

had dit vernomen van een kennis! en wist ook dat het aan het oog voorkan komen waar staat dat ik dat tegensprak? en het valt wel degelijk onder de herpus virussen,mond en klauwzeer valt dat niet onder de picornavirussen? heb het volgende opgezocht;

Rhinopeumonie bij het paard

Rhinopeumonie is een virus dat behoort tot de groep van de herpesvirussen. Deze groep van virussen heeft een aantal zaken gemeen, waardoor hij berucht is bij mens en dier. Bij de mens is de koortslip waarschijnlijk de meest bekende. Na besmetting met het herpes simplex virus ontstaat de koortslip. Het lichaam maakt wel afweerstoffen tegen dit virus, maar de weerstand die ontstaat is niet hoog genoeg om het virus uit het lichaam te verwijderen. De symptomen (de koortslip) zullen verdwijnen. Op het ogenblik echter dat de weerstand van een lichaam wat lager is, bijvoorbeeld door een slechte conditie of het doormaken van een andere infectie ziet het virus weer kans om op te spelen en komt de koortslip weer terug. Doordat een lichaam het virus niet meer definitief kan verwijderen is er dragerschap ontstaan.

Wat zijn de gevolgen van zo'n dragerschap:

De patiënt kan steeds weer last krijgen van zijn infectie.
De drager kan anderen besmetten (de drager zal vooral anderen kunnen besmetten op het ogenblik dat het virus weer actief is in een lichaam).
Waarom geven herpesvirussen nogal eens aanleiding tot het ontstaan van dragerschap? Herpesvirussen geven vaak aanleiding tot het ontstaan van dragerschap omdat deze virusgroep:

Vaak het lichaam niet voldoende aanzet tot de productie van antilichamen (afweerstoffen).
De herpesvirussen zitten vaak in cellen waar ze niet bereikbaar zijn voor de antilichamen.
Dragerschap is na het doormaken van een herpesvirusinfektie vaak een groot probleem. Volgens specialisten op het gebied van Rhinopneumonie van het paard, zou dat in 30 tot 40% van de gevallen zijn. Besmettelijkheid Onder besmettelijkheid kan men verscheidene zaken verstaan.

De afstand waarbij een infectie overgebracht kan worden. Sommige virussen zijn zo klein dat ze als kleine deeltjes lang in de lucht blijven hangen als zeer kleine druppeltjes. Erg berucht in deze zin is het influenzavirus. Een paard dat 20 minuten nadat hij door lucht loopt waar een besmet paard heeft staan hoesten, kan zich nog met dit virus besmetten.
Het meest beruchte virus in deze zin dat bij zoogdieren voorkomt, is het mond en klauwzeervirus, dat zich door de lucht vele kilometers kan laten verplaatsen met de wind. Herpesvirussen zijn niet zo klein en hebben dan ook een vrij nauw contact nodig om van het ene individu op het andere over te gaan. De koortslip zal niet van de ene mens naar de andere waaien, er is een vrij direct of indirect contact nodig voor de besmetting.

Van het rhinopneumonievirus wordt aangenomen dat er bij een afstand enige meters al geen overbrenging meer mogelijk is. Dit geldt natuurlijk niet voor voorwerpen die meegenomen worden. Door snot van het ene paard naar het andere te brengen kun je natuurlijk het virus overbrengen. Vruchtwater van een door het rhinopeumonie aborterende merrie bevat ook erg veel virusdeeltjes (schoenen vingers gereedschappen enz).


De hoeveelheid virus die nodig is om een infectie te laten beginnen: Paarden en ezels zijn zeer gevoelig voor het Rhinopeumonie virus en hebben dan ook weinig smetsof nodig om de ziekte te gaan doormaken. Dit geldt natuurlijk niet als ze antilichamen tegen dit virus hebben. Of ze al of niet een infectie gaan doormaken is afhankelijk van, aan de ene kant met hoeveel smetstof ze in aanraking komen (infectiedruk) en aan de andere kant hoeveel antilichamen (afweer) het dier heeft. Bij een kleine afweer en een grote infectiedruk zal het paard zich opnieuw besmetten en de ziekte doormaken.
Samenvattend kunnen we zeggen dat:

Rhinopneumonie vaak dragerschap geeft.
Dit heeft tot gevolg dat het doormaken van de infectie vaak een opflikkering is van een oude infectie.
Nieuwe infecties, van paarden die geen of weinig weerstand hebben, worden veroorzaakt doordat ze besmet worden door stalgenoten die drager zijn.

Ook een paard dat afweerstoffen heeft kan de ziekte door maken als de infectiedruk hoger is dan de weestand die hij/zij heeft.
Het klassieke verhaal van een stal met Rhinopeumonie is dan ook: Bij de introductie op een stal van meerdere dieren die geen weerstand hebben (vaak jaarlingen) worden deze besmet met het virus door dragers. Op het ogenblik dat deze dieren de ziekte doormaken stijgt de infectiedruk op stal. Doordat er erg veel virus op stal is gaan ook die paarden die wel afweerstoffen hebben, toch weer de ziekte doormaken, waardoor er nog meer virus in de omgeving komt. Deze nog hogere infectiedruk kan ook dieren met een vrij hoge weerstand besmetten. In tegenstelling tot wat vaak gevreesd wordt raast een infectie niet door een streek, maar door een stal. Uit bovenstaande mag ook duidelijk zijn dat dieren die erg veel schade van een infectie kunnen oplopen (drachtige merries) apart gehuisvest worden in kleine groepen en zeker niet samen met jonge dieren, die bij het doormaken van de ziekte de infectiedruk enorm kunnen opvoeren.

De ziekte

Er zijn twee typen virus: het EHV-1 en het EHV-4. Er is een heleboel discussie of de verschillende typen verschillende ziektebeelden geven. Uitbraken op een bedrijf zijn tot nu toe vrijwel volledig veroorzaakt door EHV1 Meestal verloopt de infectie als volgt:

Na een incubatie tijd van 5-12 dagen, zijn de paarden ziek, hebben loopogen, neusuitvloeiing en afhankelijk van de heftigheid van de infectie van een beetje verhoging tot stevige koorts. Vaker is een infectie zo mild dat hij nauwelijks opvalt. Naarmate de infectie heftiger plaatsvindt, is de kans op zo'n complicatie groter.

De infectie van de baarmoeder, die optreedt gedurende het doormaken van de ziekte, zorgt ervoor dat meestal na enige maanden een abortus optreedt.

Niet vaak voorkomend, maar zeer gevreesd, is de neurologische vorm. Door aantasting van het ruggenmerg kunnen paarden verlamd raken (ataxie). De aantasting kan van een klein beetje, tot zeer heftig zijn (door achterbenen zaken, en niet meer kunnen mesten).

Een enkele keer, maar door ons toch al enige malen gezien, is de oog vorm. Doordat de infectie in de oogbol gaat zitten ontstaan er witte vlekken op de oogbol (in het hoornvlies). Als deze aandoening niet goed behandeld wordt, kan er een blijvende beschadiging van het oog ontstaan.

Keelvorm, deze aandoening zouden we hebben kunnen noemen onder A, maar hij geeft toch een wat apart beeld. De infectie handhaaft zich hierbij in de keel. Er ontstaat niet zozeer neusuitvloeiing, maar vooral hoesten en soms een wat snurkend geluid bij inspanning. Het buigen van het hoofd geeft bij deze paarden veel problemen.
Behandeling

De behandeling is moeizaam. Uiteraard zijn sommige complicaties goed te behandelen zoals de bacteriële bronchitis, ook de oogvorm en keelvorm heeft behandelingsmogelijkheden. Het aborteren is na een infectie niet te voorkomen .De ataxie kan soms na een goede verzorging weer min of meer herstellen. Het probleem is dat de medische wetenschap niet veel medicijnen heeft die de groei van virussen kunnen stoppen Acyclovir (Zovirax) is een medicijn tegen de koortslip bij mensen. Dit medicijn is door onze kliniek toegepast bij de uitbraak in april 2002 in Oensel (Schimmert). Hoewel wetenschappelijk geen enkel onderzoek naar de effectiviteit is gedaan is onze mening dat het wel degelijk heeft bijgedragen aan herstel van diverse paarden. Toegepast tijdens de eerste koortspiek heeft het de maximale werkzaamheid.

Voorkomen van het virus

Algemeen wordt aangenomen dat drievierde van onze paarden antilichamen voorkomen tegen het rhinopneumonievirus. Dit wil niet zeggen dat deze paarden beschermd zijn tegen een infectie, maar het wil wel zeggen dat die paarden met de infectie of de enting er tegen, in aanraking zijn geweest.

Preventie (enten)

Tegen het Rhinopeumonievirus bestaan geen afdoende entingen. Het probleem is echter, zoals we al eerder zagen dat herpesvirussen het lichaam niet erg prikkelen tot het maken van veel antilichamen. De weerstand na een enting is dan ook niet zo hoog, en zakt naarmate de tijd vordert redelijk snel. Zoals we eerder zagen is het aanslaan van een infectie afhankelijk van de infectiedruk aan de ene kant en de weerstand van het dier aan de andere kant. Een geënt paard dat met een geweldige hoeveelheid virus wordt besmet, zal een maand of 2 na de enting toch weer de ziekte gaan doormaken. Als je echter (vrijwel) alle paarden op een stal ent met een behoorlijke regelmaat, dan wordt het rondzingen van een infectie zeer onwaarschijnlijk. Bij dragerpaarden zal er waarschijnlijk minder gauw virus uitgescheiden worden omdat het virus ook bij zo'n paard met meer antilichamen in aanraking komt. Het eventuele kleine beetje virus dat vrijkomt, zal doordat de andere dieren wel weerstand, hebben geen aanleiding geven om een infectie te veroorzaken. Om deze situatie te bereiken moeten alle paarden minimaal 2 maal per jaar worden ingeënt.

Is de infectiedruk op een bedrijf erg groot, of is de schade die veroorzaakt kan worden erg groot (bijvoorbeeld bij drachtige merries), dan wordt een enting om de 2 maanden geadviseerd (drachtige merrie op de 5-7-9 maanden dracht en tevens zeker niet stallen bij jonge dieren).

Copyright DierenNieuws ©

gomir

Berichten: 25533
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 11:43

Dan klopt mijn boek niet
Daar staat Rhinopneumonie echt als voorbeeld bij een picornavirus dat bij paarden voorkomt Verward

Sorry Er staat in jouw bericht ook niet dat het niet aan het oog voorkwam, maar ik vroeg me af of het dan onder ademhaling, abortus of neurologische problemen viel Knipoog

Ik denk trouwens dat ze in Utrecht wel expliciet gewaarschuwd zouden hebben als het Rhino was. Zeker ivm besmettingsgevaar voor andere paarden
Dit zal dus iig een herpesvirus zijn en wsl niet specifiek rhinopneumonie

patrice

Berichten: 945
Geregistreerd: 23-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 13:48

ik ga het toch maar eens aan verschillende dierenartsen vragen!! nee het stond niet in mijn bericht vermeld dat het ook aan het oog voorkomt,ik ga even verder onderzoeken zo leer ik nog eens wat haha vindt het alleen raar dat ik op verschillende dierenartsen sites dit verhaal te lezen krijg??

gomir

Berichten: 25533
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 15:50

Je zal wel gelijk hebben. Heb al meer foutjes gevonden in het boek inmiddels, maar aangezien het tentamenstof is houd ik toch mijn boek maar aan
Als je er nog wat over uitgezocht hebt hoor ik het trouwens graag

Al denk ik nog steeds dat het paard van randy een andere herpesvariant heeft dan rhinopneumonie

patrice

Berichten: 945
Geregistreerd: 23-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 16:41

dit mailtje had ik net van een dierenarts gekregen

Het EHV1 virus is een herpes virus en wordt ook wel het Rhinopneumonie virus genoemd.

met vriendelijke groeten,

Anton Beijer, dierenarts
Dierenkliniek de Toren, Drachten

best ingewikkelt allemaal!

als ik meer te weten kom dan mail ik je het graag,ja je kan het beste je boek aanhouden voor het tentamen maar er misschien ook tussenhaakjes bijzetten wat je elders hebt vernomen succes ermee!

deedee19

Berichten: 7930
Geregistreerd: 05-03-02
Woonplaats: Noord noord limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 17:42

Ik had het ook nog nooit gehoord maar dan is het in ieder geval nu niet zo erg als eerst vermoed werd. Begin je al verbetering te zien?

gomir

Berichten: 25533
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 20:13

Kreeg net een berichtje van een student diergeneeskunde(misschien inmiddels al afgestudeerd Verward )

Dat mijn boek verouderd is. Sinds een jaar of tien is het virus ingedeeld onder de herpesvirussen en niet meer onder de picornavirussen *LOL* Mijn druk van 2002 is dus niet zo recent als ze willen laten voorkomen Haha!

Je had dus helemaal gelijk

Imago01

Berichten: 4919
Geregistreerd: 21-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-11-03 10:09

Ik moet eerlijk toegeven dat jullie me wel angstig maken met bovenstaande leerzame stof. Ik print dit deel uit en ga vanmiddag de behandelende DA uit Utrecht bellen. Ik wil zekerheid. Toch denk ik dat de DA uit Utrecht het er terdege bij had vermeld als het inderdaad met Rhino samenhangt en gevaar oplevert. Ik ga vanmiddag iig bellen om zeker te zijn van de situatie van mijn paard. Verder moet ik zeggen dat ik bovenstaande tekst zeer interessant vind!

patrice

Berichten: 945
Geregistreerd: 23-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-03 11:27

ben zeer benieuwd wat ze zeggen! hoe gaat het nu met je paardje?